Marura 2008

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 189
poprzednia |
no. wiem ze tak sie nie zaczyna zdania, ale trudno. chcialam powiedziec ze to juz jutro. od jutra zaczyna sie ciezki miesiac. wiem ze kazdy z nas ma termin francuskiego kiedy indziej, ale mimo wszystko juz dzisiaj zycze wszystkim maturzystom ogromnego szczescia na wszystkich czekajacych nas egzaminach.

powdzenia:)
Trzymamy za Was, maturzystow, kciuki! Francuski zdaje niecale 5 procent maturzystow, czyli ok. 21 tys. w calym kraju - jestescie wiec elitą i MUSI Wam dobrze pojsc! Meldujcie, jak bylo!
POWODZENIA (tylko nie dziekujcie:P)
no i ode mnie taki DUUUUZY KOPNIAK na szczescie:)
bedzie dobrze :):):)
Bon courage!!!!
i jak wrazenia po polskim?? mi sie podobalo:D, tylko dziwne bo sie wogule nie sresowalalam:P
mi sie nie podobało wogóle. -_- o ile przy tamtych nie dopuszczałam myśli że moge nie mieć tych 30% ( a miałam 64% i 82%) tak teraz może być mniej niż 30.
hej:) a pisalyscie rozszerzony czy podstawowy?? ja podstawowy i wybralam "Lalke" bo tamten to byl dla mnie przynajmiej calkiem kosmiczny... ale mam podobe odczucia jak Blanche Noire, wcale nie jestem niczego pewna, no a o czytaniu ze zrozumieniem to juz nie wspomne..
podstawy :P
Ja nie wiem, albo mi dziś padło na mózg...albo to naprawde trudne było :/
tez mam takie wrazenie, ze albo jedno albo drugie, kurcze no, wszyscy wkolo maja inne odp niz ja...
jak francuski też mi tak pójdzie to załamka totalna:/
A ktos rozszerzenie pisal?
Trzeba powiedziec, ze kompletnie inny poziom niz probna. Czytanie bylo okropne ;p Na szczescie z pisaniem juz sobie poradzilem :) 60% powinno byc ;p
ja pisałam rozszerzenie i szczerze mówiąć nie wiem co powiedzieć- tekst Miłosza był jakiś dziwny a pytania do niego z kosmosu. Wypracowanie chyba nienajgorzej- wybrałam temat 2, ten o roli słowa w relacjach międzyludzkich. Jak będzie powyżej 70% to będę skakać z radośći, ale obawiam sie , że może być mniej, a to już będzie porażka
ja pisalam podstawowy, wybralam pierwszy temat, i podtrzymuje ze mi sie podobalo.... szczegolnie widok tych wszystkich drzących duszyczek obok mnie...:P ciekawe kiedy przyjdzie mi stresik??!!:D na pewno Wam i nam :p SIE UDALO:p trzeba wierzyc w siebie:D
ja pisze francuski dwujezyczny wiec jak tez mnie opusci wena tworcza, to kiepsko moze byc:/

heh a z Ciebie to optymista:)widze ze rozszerzenie tez ciezkie dali:)
jejku 70 procent z rozszerzenie??? uhu, duzo:) no ale trzymam kciuki zeby nam sie trafili jacys wyrozumiali sprawdzacze:)
c'est une catastrophe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Załamany jestem polskim szczerze mówiąc, wypracowanie może nie były takie najgorsze ale żadne z nich nie było wdzięczne, ale najgorszy z tego wszystkiego był tekst czytania ze zrozumieniem, sam tekst może i fajnie sie czytało ale pytania...myślałem ze będę w pogodniejszym nastroju po maturze z polskiego...żeby francuski był normalniejszy bo jak nie to kicha.
no ja bym chciała tyle mieć, ale szczerze wątpię- po tym czytaniu z Miłosza to już w ogóle
Witajcie, ja wprawdzie polskiego pisać nie musiałam (olimpiada:) ), ale widziałam tematy... Myslę, ze podstawa była całkiem całkiem, jak rozmawiałam ze znajomymi, to twierdzili, że znośne. Rozszerzenie natomiast dosc trudne....ja nie lubię Mrożka, ale ten Różewicz mógłby być:) A wy który temat pisaliście?

Dla nas oczywiście najważniejszy będzie egzamin 20 maja:D Ponoć 4,8% maturzystów zdaje francuski, czyli jakieś 22 tys. osób...wydaje mi się, ze dość mało....ktoś się orientuje,ile było w poprzednich latach?

Powodzenia wszyscy maturzyści:)
w 2006 roku zdawalo ich 1.5 %!!! to niesamowite ze teraz juz prawie 5:) a i tak francuski jest dopiero na 4 miejscu jesli chodzi o jezyki obce(po angielskim, niemieckim i rosyjskim)

oooo sa juz arkusze i odpowiedzi do dzisiejszego polskiego... lece sprawdzic:)
matko skąd oni wzięli te przykładowe wypracowania xD
no właśnie ja się pytam?!!! A to rozwiązanie tego tekstu czytania ze zrozumieniem... no dobra może jakieś punkciki uzbieram....
eh... z czytania bede mieć połowe punktów....
Od ilu pkt z rozwinięcia przyznają punkty za reszte?
te wypracowania to jakas paranoja, ja nie wiem po prostu w zyciu bym na takie cos chyba nie wpadla... to czytanie tez wogole sama naliczylam tylko 14, zalezy co uznaja a co nie...
dokladnie, a mogli opublikowac nornalny klucz, bo napewno maja.... a nie takie cos:P
heh, no wlasnie nie wiem czyy oni moga czy nie.. z tym kluczem, ale naprawde byloby latwiej, a tak sie wszyscy zalamuja...
chociaz moze to dobrze bo teraz sie pozalamuja a w czerwcu bedzie mile zaskoczenie?? albo mnie;/
jakoś teraz odechciało mi się powtarzać cokolwiek do pozostałych matur... :/
Też macie tak lipnie, że na ustną z francuskiego musicie sie stawić do innej szkoły?
mi sie tez jakos nie chce wlasnie jakos nie moge sie zmusic:) aale nie mamy tak ze musimy sie stawiac gdzie indziej, chociaz w sumie nie wiem jak to jest z podstawowym i rozszerzonym francuskim, ale wydaje mi sie ze na szczescie mamy komisje na miejscu:)

a w jakiej jestes szkole ze tak jest z ta ustna??
w naszej szkole jest jedna nauczycielka z francuskiego. Tam gdzie idziemy zdawać ....też jest jedna.
Do zwykłego ogólniaka chodzę xD W sumie to chodziłam.
u mnie tez jest jeda zdaja 2 osoby 1 podstawowy, 2 rozszerzony, ale mature zorganizowali nam w szkole, proszac przy tym 2 panie z innych szkol:D mysle ze to zalezy od dyrektora...bo taka komisja to kolejne koszty... u mnie np. nie bylo ksiazek do paskow ( mimo ze mialam srednia 5,13 lub 5,2):P ale za to jest matura w szkole:P chodz moglabym rownie dobrze poznac "inne choryzonty":P
Witam!
Ja miałam dzisiaj maturke z j.polskiego.No fakt,tematy jakby wzięte z kosmosu zalezy co komu pasuje...Ja osobiście wybrałam I temat tj.analiza porównawcza 2 wierszy,mam jakieś 12 pkt na 20.Więc jakieś punkty też będe mieć z wypracowania.
30% murowane.Pozdrawiam.
A mature z francuskiego mam 16 (ustny) i 20 pisemny.
Bonne chance!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 189
poprzednia |

»

Pomoc językowa