Marura 2008

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 189
gratulacje :) Wielka prośba do rozszerzonych piszcie pytania!!!!!
ja od 5 mam tygodniową przerwę i to troche dołująće, bo czekam na kolejny egzamin i jakoś nie moge się doczekać:) Polski ustny mam właśnie w poniedziałek a historie we wtorek. To będzie koniec z maturą, bo jako, że jestem finalistką olimpiady z franca- mam spokój... ale w ogóle dziś było z tym zamieszanie, do MAmydzwonił wychowawca i powiedział, że musze natychmiast dostarczyc to zaświadcenie do szkoły, bo szkoła tego nie dostała z Warszawy... Masakra to oczywiście przez pocztę- taki numer... I to nie pierwszy raz! Ale teraz to mam już z tym spokój...
według mnie geografia rozszerzona była bardzo prosta (myślałma że będzie 100x gorzej, a nie było źle:), a co wy sądzicie?
hej:) je tez uwazam ze byla raczej w porzadku tylko oczywiscie poleglam na konfliktach:)
;p;p;p
Cześć :)
Mam pytanie: jak liczą ustną maturę? chodzi mi o wyniki oczywiście:)
Podają je oczywiście przypuśmy gdy wszyscy odpowiedzą i opuszczą salę,tak od razu czy od razu 30 czerwca? Pytam,bo jestem ciekawa .Prosze o szczere odpowiedzi:)
Z góry dziekuje
Ja egzaminy mam 16 ustny i 20 pisemny oczywiscie z j.francuskiego
Powodzenia.!
hej:)
wydaje mi sie ze wszedzie jest tak samo, wiec po prostu kiedy juz wszyscy odpowiedza w danym dniu to po ostatniej osobie komisja ma chwile na "werdykt" i za chwile oglasza wynik, czyli wiesz juz zaraz jak zdalas:P
zycze powodzenia, 16 juz niedlugo:)
amili - to nie poczta. po prostu komitety centralne olimpiad wysyłają zaświadczenie na adresy domowe lautreatów i finalistów:) do szkół juz nie. Ja miałam w poniedziałek 5 maja rano telefon ze szkoły, że nie maja dopowiedniego papieru zaswiadczajacego , ze jestem finalistka z polskiego:)
A ja juz jestem po ustnym :) fajnie było, na pisemnym będzie gorzej. Pozdrawiam.
a jak to się odbywa? :D
finalista z francuskiego nie musi juz zdawać żadnego języka?
No ja miałam na 8 rano, wchodziłam jako pierwsza. Pani poprosiła o dowód. Później wylosowałam zestaw i miałam 15 minut na przygotowanie się. No i później już samo egzamin. Prezentacja stymulusa i wypowiedzi. No i chyba tyle ;)
To pochwal sie jakie tematy mialas :) A moze pamietasz tez jakie inni mieli? Z gory wieeelkie dzieki :D
Stymulus o potrzebujących i bezdomnych. Pytania nie były trudne. Jak mozna pomagać takim ludziom, w jakich warunkach żyją, jak ja osobiście mogę pomóc. A wypowiedź miałam na temat kultu piękna, młodości i sportu, który dotyczy wszystkich społeczeństw i czy wygląd zewnętrzny ułatwia życie. A pytania mi zadali co sądzę o tatuażach i piercingach, jaką rolę w moim życiu odgrywa sport i czy jestem za czy przeciw chirurgii estetycznej. Tyle pamiętam :) A inne stymulusy byly na temat narkotyków, sposobów spędzania wolnego czasu, sposobów komunikacji, sportu. A wypowiedzi np na temat wartości w życiu, Unii Europejskiej, sportów ekstremalnych, komputera,... do wyboru do koloru :)
piękny stymulus :P Za to tematy prezentacji pachną mi tu OMEGĄ....sic! :/
Znalazłam stronę - dla chętnych aby przygotowac się jeszce do matury z francuskiego :
http://k_kenar.webpark.pl/

No i arkusze testów i odsłuchy z 3 ostatnich lat :
http://studia.korba.pl/kacik_maturzysty/testy_i_informatory/jezyk_francuski/1,32832,3748,art.html

pozdrawiam
Ola
Na tej pierwszej stronie ciągle wyskakują mi jakies błędy:/ wam tez??
hej mi wchodzi normalnie:) nie wiem czemu Tobie sie nie chce to zrobic:(
(: a nie wiecie może, ile osób zdawało w tamtym roku francuski (m.in. rozszerzony), bo interesuje mnie, czy jest nas teraz więcej :) a nie mogę nigdzie znaleźć takich info;/
też mnie to interesowała i szukałam takich informacji....wydawało mi się, ze niecałe 5 % maturzystów ( czyli jakieś 20tys) to nie jest tak dużo. ALe jak zobaczyłam , ze 2 lata temu zdawał tylko 1%:-/. Tez wolałabym, zeby konkurencja na studia była mniejsza:P
ale może większość nie idzie na Romę albo coś na ten pokrój XD

Kurka...za kilkadziesiąt godzin ustna....
Wszystko jest w internecie. Cke ma na swojej stronie naprawde duzo informacji jezeli sie poszuka. Tysiace statystyk i innych ciekawych rzeczy.

Francuski zdawalo 3054 osoby w tym 1330 na rozszerzonym.

http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=491&Itemid=2

Tutaj macie ze wszystkich przedmiotow.
Cześć:) czy możecie napisać jakie mieliście zestawy maturalne z podstawowego francuskiego..i z którego województwa??
pozdrawiam i życzę powodzenia..
ja rowniez bylabym zainteresowana waszymi zestawami z podst. :D mam nadzieje ze ktos sie odezwie ;p
Zdałam. 17/20...lekki niedosyt, ale niech będzie :)

Stymulus; 4 obrazki: piramida zdrowia, reklama zdrowego trybu życia, ludzie na siłowni ...pytania o analizę piramidy, radzenie sobie z otyłością, czemu polacy są otyli.

Prezentacja
- czy można życ bez miłości? (odpuściłam sobie xD)
- co jest dla mnie najważniejsze w pracy
No i mówiłam z krótko troche...no i w połowie troche zaczęło mi sie mieszać :/
Gratulacje :):):)
Félicitations ! Blanche Noire.
Le résultat super !!!

bonne journée
Ola

PS
tu peux fêter ;-))
merci bcp ;p

Maintenant il faut qu'on s'apprenne pour notre examen écrit ;p
Orientuje sie ktoś jakie były progi na UŚ rok temu xD
Dotychczas byłam jeno cichą czytającą, ale jestem po ustnej maturze i chciałam dopisać swoje tematy do listy :)

Były całkiem przyjemne.

Stymulator:
Zdjęcie pana pijącego wódkę na ulicy i rysunek chłopca, który gra w coś na komputerze, a pod spodem diagram kołowy - sporty uprawiane przez Francuzów latem, jakieś motto, którego dokładnie nie pamiętam (mniej więcej: "Le sport est un dépassement de soi") i zdjęcie drużyny.
Czyli generalnie oparte na kontraście sport/bierny tryb życia.

Rozmowa:
1. O legalizacji narkotyków.
2. O panującym modelu "pięknej, chudej kobiety" - przyczyny i konsekwencje.
Wybrałam to drugie.

Poszło dobrze, 19/20.

Teraz czas na pisemny (i niestety jeszcze - ustny polski).

Pozdrawiam! :)
p.s.
a ktoś jeszcze jest przed ustnym czy już wszyscy po?
Ja jestem przed... tak czytam te wpisy i coraz bardziej sie załamuje;/ Chyba żałuje,ze rzucilam sie na ten rozszerzony:( No ale cóż-jak nie teraz to za rok ;/
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 189

»

Pomoc językowa