Marura 2008

Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 189
U mnie podstawowy francuski zdawało 5 osób hehe reszta angielski :D lol
A nie wiecie jak na AP do KRK 80% wystarczy ?????
ma ktoś wogóle jakąs strone z progami punktowymi ?:P
ws sumie z niektórymi konstrukcjami to sie nawet nie spotkałam na konkursie o index w II NKJO :/
Ja zdawałam mature z j.francuskiego.Podstawowy.Jako jedyna osoba w klasie wybrałam własnie ten język...Ale boje sie wyników,prawie wszystko się zgadza,więc jestem dobrej mysli :)
Pozdrawiam.
Witam wszystkich!
Jestem studentką I roku romanistyki UW. W zeszlym roku usilowalam się dostac na lingwistyke i na makrokierunek, ale niestety nie udalo mi się. Dlatego poszlam na romanistykę w celu podszlifowania języka, by potem moc porpawiac mature i startowac na te kierunki raz jeszcze. I teraz kochani maturzysci, chcę Was pocieszyc. W zeszlym roku zdalam roz franc na 80%. Po roku nauki na romie (gdzie poziom mojego francuskiego podniosl sie naprawde znacząco: ciąly kontakt z jezykiem, czytanie lektur w oryginale, zajecia po francusku, prace etc) liczylam, ze ...no krotko mowiąc wymiotę na tej maturze :D i zdobedę jakiś chwalebny wynik 95% lub coś kolo tego. Jakże sromotnie się zawiodlam. O ile peirwsza częsć (ktora jako jedyna wg mnie sprawdzala dosc kompetentnie znajomosc jezyka) poszla mi dobrze, tak druga... :| Stracilam sporo punktow, troszke w sluchaniu (mimo ze odsluch byl banalny, mowili 2 razy wolniej i wyrazniej nzi nasi wykladowcy :P )to ja zamiast dzialac "na chlopski rozum" to doszukiwalam sie jakichs haczykow etc. Podobnie z tym tekstem o tramwajach... W ogole co to za zadania, co onme maja sprawdzac?! Zdolnosc logicznego myslenia? Czy moze dedukcji?! W kazdym razie...z tego co liczę, wychodzi mi ok 82% zakldajac, ze rozprawka pojdzie dobrze... A niewykluczone, ze okaze sie, ze wcale nie popawilam tej matury... I widzicie... Ta matura wcale nie sprawdza znajomosci jezyka, jestem tego najlepszym pzrykladem. A jesli okaze się, ze napisalam gorzej niz rok temu, bedzie to juz wrecz groteska. Dlatego nie przejmujcie się, ze ta matura odslonila jakies Wasze braki, bo bardzo duzo zalezy od dnia, od skupienia (u mnie nie bylo go w cale, z tej racji, ze w sali obok byl remont i cos wylo niemilosiernie), sprytu i przede wszystkim szczescia.
Jesli chodzi o studia... Chcialabym sprostowac wypowiedz, ze „w zeszlym roku na rome na uw wystarczylo niewiele ponad 80%”, bo ja mialam rowno 80% i sie dostalam w bodajze 2 turze. Co wiecej, mam 2 dziewczny, ktore dostaly sie juz w tej absolutnie ostatniej turze, majac wynik 78%!! Takze spokojnie, jestescie rocznikiem nizu demograficznnego i podobno przez to ma byc latwiej w rekrutacji.
Kolejna sprawa. Przez ten rok mojego bytowania na UW i chodzenia po slawetnym baraku na Browarnej, mialam okazje rozmawiania z wieloma ludzmi, zarowno z marko jak i z lingwistyki (mamy zajecia w jednym budynku). I ku swojej trwodze skonstatowalam, ze nikt (jak bum cyk cyk), nikt z osob z ilsu, ktore spotkalam, nie chwalil tego kierunku ;/ Wszyscy mowili, ze to studia meczace, pzreladowane niepotrzebnymi pzredmiotami (swoja droga...po co im literatura i wstep do jezykoznawstwa, z ktorymi ja sie musze meczyc na filologii?) etc. Troszke sie podlamalam, zwlaszcza ze studenci makrokierunku (ktory wzielam z ciekawosci, ale ze sceptycznym zalozeniem, ze jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego) bardzo swoje studia chwala . Maja wybrane najciekawsze przedmioty z 2 filologii (np w tym roku maja orala i gramatyke z romą), a trzeci jezyk robią w tempie atomowym i co najciekawsze, mają niewiele wiecej zajec, niz my na romie! (a moj plan jest naprawde luzny).
Ja szczerze mowiac, troche sie waham (zwlaszcza po tej cudnej „maturze” z franka), co teraz wybrac. Pewnie zlożę podania na oba kierunki i zobaczymy. Mysle, ze z tej racji, ze istnieje makro, latwiej sie bedzie dostac na ils, a ze ludzie teraz wahaja sie glownie meidzy tymi 2 kierunkami, to ci, ktorzy zdecyduja sie na ils, zwolnia miejsca na makro. A sposrod Was, sa jacys chetni na makrokierunek z francuskim? Pozdrawiam cieplo, glowa do gory, jakos to bedzie :)
tfu, poprawiam jeden swoj blad... ilsowcy muszą sie meczyc owszem z literatura, rowniez wstepem do jezykoznawstwa ale chodzilo mi o wstep do literaturoznawstwa, ktory jest wg mnie absolutnie bezsensowny. Pardon za blad
do Monopoli - czy pisząc makrokierunek masz na myśli MISH? Ja właśnie myślę o MISH'u - chcę połączyc francuski z historią sztuki, ale obawiam się, że może być problem z punktami. Wiesz coś może o tym jak wyglądają egzaminy wstępne? Z tego co sie orientuję to opracowuje się 2 tematy, a potem komisja wybiera jeden, na który przeprowadza rozmowę, ale wogóle nie orientuje się w terminach i tych formalnościach? Wiesz coś o tym? Będę wdzięczna za więcej informacji, np na mój e-mail [email] :)
Hej :) Piszac "makrokierunek" nie mam na mysli MISHu (bo to pzreciez cos zupelnie innego, to studia humanistyczne a nie jezykowe) tylko kierunek studiow, ktory nazywa sie wlasnie "makrokierunek" badz tez "studia filologiczno-kulturoznawcze". Makrokierunek to 3 filologie w jednym (dlatego sporo osob stawia go nad lingwistyka z tej racji, ze na niej masz nauke "tylko" 2 jezykow, a na makro 3 (2 kontynuujesz na poziomie zaawansowanym a trzeci zaczynasz od 0, co na ilsie jest niemozliwe, bo lektorat 3ciego jezyka mozesz wziac najwczesniej na 3 roku). Makrokierunek to tak jakby 3 filologie w jednym, z tym, ze okrojone. Wybieraja im najbardziej potrzebne zajecia z 3 roznych filologii, a trzeci jezyk (ten, ktroy zaczyna sie od zera) na pierwszym roku ma forme bardzo intensywnego lektoratu. Jest to kierunek nowy, ale juz zdolal uzbierac rzesze zwolennikow. Dla zainteresowanych oto link z opisem kierunku:
http://ects.uw.edu.pl/studia.php?op=studia&id=WZ-FL-KU&SID=mahcif2022ifbk
uwaga, znalazlam opis studiow WIECZOROWYCH, ale dzienne tez sa, program jest taki sam. W opisie nie uwzglednili tylko tego, ze oprocz tych wszystkich pzredmiotow jest tez to co najwazniejsze, czyli praktyczna nauka danego jezyka, ktora jest rownolegle rozlozona ( ludzie z makro maja z PNJFu na I roku orala i gramatyke, ecrita maja na II, z angielskim jest chyba troszke inaczej, bo jesli jest wiodacy to maja calego PNJA na I roku, an II tez). Pozdrawiam
A czy ktoś wybiera się na romanistykę w Krakowie i zdawał maturę podstawową?:P
Ja się wybieram do Krakowa na UJ lub na AP, ale zdawałem rozszerzenie :D zobaczymy co z tego wyniknie :D wszystko bedzie zależeć od wyników :P
Monopola--- ja chciałam składać na makro i na ils --- z matury licze na 92-94% z angielskiego i 85-87% z francuskiego...nie wiem, cy mam jakieś szanse;-/ troche ten francuski mnie podłamał. Nie rozumiem dlaczego na lingwistyce nie patrza na polski ..szkoda. Dzieki ,ze tyle napisałas o tych kierunkach to bardzo mi sie przyda. Ja jesli sie nie dostane, to chce awaryjnie złozyć na MISH i filologie poslka, spec. dziennikarską.
Ja jedna zdawałam rozszerzony w mojej szkole! Phi:) 5 osób w szkole zdawało podstawę...
Wczoraj miałam ustną. Wszystko napisałam na innym forum : http://www.francuski.ang.pl/Matura_ustna_12456.html

Mam nadzieję, że się Wam przyda. Powodzenia!!! Ja już mam wakacje!!!
Hej Natasha! Widze, ze jedziemy niemalze na tym samym wozku :) Moja sytuacja jest bardzo podobna do Twojej. Ja licze z angola (rowniez poprawionego) na 98-99% i na 82% z francuza. Patrzac na progi z zeszlego roku, powinno to wystarczyc, ale nigdy nic nie wiadomo. Jesli mi sie nie uda to po prostu zostane na romie i wezme jakas druga filologie (najpewniej italianistyke). Ciesze sie, ze moglam Ci jakos pomoc. Na temat tych kierunkow moglabym jeszcze dluugo opowiadac, jakby co pisz na maila: [email] lub [gg] , pozdrawiam
To prawda, że na UW trzeba się zarejestrować do czerwca? W terminarzu podane jest, że termin mija 4 lipca, ale coraz więcej osób mówi, że w rzeczywistości jest tylko do czerwca. Ktoś z was się orientuje, która informacja jest prawdziwa? Ps. rejestrujecie się już na wybrane uczelnie czy zamierzacie czekac na wyniki?
ja zdecydowanie czekam na wynik :/ O ile rzeczywiście można się rejestrować do lipca.
mam takie pytanie: czy jeśli ktoś napisał ten drugi temat z matury (recenzje),tylko tak zrozumiał temat,ze opisał film,który uczy młodych,pełni rolę nauczyciela,bo ukazuje trudne tematy,a nie opisał filmu o nauczycielu.......to dostaje 0/18 czy tylko 0 za treść :> a gdzie są zaoczne oprócz AP i Zielonej Góry????
praca nie na temat...desolee 0 pkt. O mały włos tez bym to uczynił bo chcaiłem napisac film ktory moze nauczyc czegos młodych:-)
A ja mam takie pytanko.

W tym roku zdaje maturke, ale powiedzmy, ze za pare lat chce ja poprawic, a dokladniej zdac nowy przedmiot.
Jest to mozliwe? Jezeli tak, to ile lat to obowiazuje?
mi sie wydaje ze mozesz napewno ale nigdzie nie pisal zadnen limit ile lat, ale dekralacje musisz zlozyc do 30 wrzesznia!!:/
a to nie jest przypadkiem 5 lat? czy coś na ten pokrój?
tak, ten pokrój:-) 5 lat
ale tam trzeba bylo opisac « C’est un film qui montre le rôle des enseignants dans la vie des jeunes. » cvzyli nie tylko nauczyceila, ta odp w kluczu ejst tylko przykladowa. ja mysle ze jak sie opisalo film w ktorym jest jakis nauczyciel taki, wspomnialo sie o nim, ze wazny itd to wystarczy. nie zalamujcei mnie ze tak nie jest:/
zobaczysz w maju a na razie sie ucz polskiego!!!!P:P:P
buzki
w czerwcu, sorki:P
Już po oralu...95 % dostałem ale do rzeczy

Stymulus sport i aktywny tryb życia jakiś diagram dotyczący jakie dyscypliny są najbardziej popularne....

Tematy o narkotykach i o pani szczupłej wybrałem ten drugi.
Gratulacje homard :)

chyba mi tu najgorzej ze wszystkich poszło :/
no proszę!
homard - ten sam zestaw i ten sam wynik! :)

gratuluję i piątkę przybijam.
Temat przeniesiony do archwium.
151-180 z 189

»

Pomoc językowa