przepraszam , problem techniczny)))
No wiec, mnie przyjeto bez "Dalf" ani "Delf", ale jest w regulaminie przyjec obcokrajowcow krotka notka, ze taki egzamin jest wymagany (ewentualnie znajomosc francuskiego na poziomie, jaki trzeba miec, zeby te egzaminy zdac). Z wlasnego doswiadczenia jednak wiem, ze jest wiele osob, ktore dostaly sie bez tego certfikatu. Ja dalam dyplomik ukonczenia kursu jez. francuskiego, ktory zrobilam w Strasbourgu jako au pair. Mysle, ze ujdzie tez czasem, jesli dasz jakis list potwierdzajacy, ze uczyles sie kilka lat francuskiego np. w liceum (mozna poprosic nauczycielke albo w sekretariacie szkoly, do ktorej chodzisz/ chodziles/ i przetlumaczyc to najmepiej przysiegle. Ale uwaga, nie gwarantuje, ze to sie uda. Mi sie udalo, nikt mnie o certyfikaty nie pytal, kilku znajomych rowniez, ale to nie jest gwarancja stuprocentowa, ze administracja uniwerku sie nie przyczepi do twojego dossier...
Podaje ci stronke uniwerku w Strasburgu, gdzie mozesz studiowac jezyki.
A co cie interesuje szczegolnie?
http://www-umb.u-strasbg.fr
jakby cos nie tak ze stronka, to wejdz na google wpisujac Université Marc Bloch Strasbourg
Z tymi kursami dla obcokrajowcow, to prawda, sa darmowe, przez caly dzien, wystarczy tylko byc studentem tego uniwerku.
Ale najpierw podciagnij sie we francuskim, bo nie radze jechac osobom, ktore nie znaja jezyka przynajmniej w sposob komunikatywny. Bo nawet studiujac np. angielski czy inny jezyk obcy, niektore zajecia bedziesz mial po francusku.
Egzaminow wstepnych raczej nie ma, na niektore kierunki, jest selekcja, ale na jezyki chyba nie. Ale to, to juz musisz sie dowiedziec w sekretariacie wydzialu, ktory cie interesuje (moze znajdziesz takie informacje na stronce uniwerku) .
Pozdrawiam
Marlena