ANPE

Temat przeniesiony do archwium.
WItam wszystkich,

chciałabym się dowiedzieć na jakiej zasadzie można starać się o status osoby bezrobotnej w ANPE? Wspomnę tylko iż nigdy wcześniej nie pracowałam we Francji, nie mam także "numero de securite sociale". Z informacji zawartych na stronie internetowej muszę przedstawić dokument z Polski E301 (tylko że nigdy nie byłam zarejestrowana w Polsce jako bezrobotna). Jeśli wiecie co należy zrobić w takiej sytuacji - dajcie znać :))

MERCI ;)
Nie masz prawa ubiegac sie o bezrobocie jezeli nie masz NSS. Zeby otrzymac numer, muisz podac swoj akt urodzenia, adres(fix!!!), kopia dowodu, RIB(czyli numer konta w banku we FRANCJI!!!). W kazdym badz razie, zeby ubiegac sie o ten numer musisz miec kontrakt, umowe o prace. Jezeli posiadasz juz NSS po 4 miesiaach pracy mozesz ubiegac sie o chomage, jesli np zarabialas SMIC podczas tego okresu, bedzie ci przyslugiwalo ok 850 euro misiecznie.
pisz na mojego @ jesli masz pytania..pomogę Tobie z ANPE .nie musisz tutaj pracować by się zarejestrować, nr dostaje osoba, która wcześniej pracowała i jest to tzw "chomage" zalezy od wynagrodzenia...mieszkam 40 km od Ciebie ;) napisz mi na jakich zasadach tutaj przyjechałaś, jako studentka? jeśli tak pomogę ile będę mogła.
Witam,
Widziałem Pani post w serwisie.Przyjechałem do Paryża w poszukiwaniu pracy.W Polsce jestem zarejestrowany jako bezrobotny w Rejonowym Urzedzie Pracy bez prawa do zasiłku. Chciałbym zarejestrować się w tutejszym Urzedzie Pracy. Proszę o informację jak to zrobić i co przyługuje. Chciałbym dodać że mam szansę na podjęcie pracy w ciągu 2 tyg., a fakt że byłbym zarejestrowany ułatwiłby procedure zatrudnienia przez mojego przyszłego pracodawcę. Z góry dziękuję z pomoc.
Krzysztof
Hej przeczytałam twoją wiadomość na portalu francuski.ang, oferowałaś komuś pomoc z ANPE:)Jestem we Francji już jakiś czas razem z chłopakiem polakiem który pracuje dla francuskiej firmy. Ostatnio myślę o poszukaniu jakiejś pracy w anpe jeszcze nie byłam ale w innej agencji powiedzieli mi że potrzebuję carte de sejour. Czytałam o tym w internecie i nie jest łatwo to wszystko załatwić. Czy mogłabyś mi podpowiedzieć jak najlepiej zabrać się do tego żeby wszystko było legalnie, najpierw spróbować załatwić kartę albo udać się najpierw do anpe? Nie potrafię jeszcze tego wszystkiego ogarnąć a ty chyba masz już jakieś doświadczenia. Może potrafiłabyś mi pomóc pozdrawiam ( mój e mail to [email]
hey wie ktos moze ile ma cyfr nr konta francuskiego??? 26 jak w polsce czy inna liczba
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie