6 tomates fraîches - 6 swiezych pomidorow
2 c. à soupe d'huile -2 lyzki oleju
1 petit oignon en dés -1 mala cebula pokrojona w kostke
1 feuille de laurier -1 lisc laurowy
Sel, poivre, basilic au goût -sol, piperz, bazylia do smaku
2 c. à table de beurre -2 lyzki masla
2 c. à table de farine - 2 lyzki maki
1 t. de lait -dosł. filizanka mleka (czyli pewnie szklanka mleka)
1 t. de bouillon de poulet -szklanka rosolu z kury
Blanchir les tomates, les peler et les couper en morceaux. -sparzyc pomidory, obrac i pokroi w kawalki pomidory
Chauffer l'huile et faire revenir les oignons. Ajouter les tomates en morceaux.
-hmmm, pewnie podgrzac olej ale o co chodzi z cebulą;p Dorzucic pomidory w kawalkach.
Ajouter les assaisonnements. -dorzucic przyprawy
Cuire 15 minutes. Mettre de côté. -gotowac 15 minj. Odstawic na bok.
Roux : chauffer le beurre, ajouter la farine. Cuire un peu. Tout en mélangeant avec le fouet, ajouter le lait. Bien mélanger jusqu'à épaississement. -podgrzac maslo, dodac make,. Chwile gotowac. ...hmmm... dodac mleko. Dobrze mieszac az do zageszczenia.
Verser le roux dans le mélange de tomates et ajouter le bouillon de poulet. Porter à ébullition. -wlac [to[ do mieszanki z pomidorami i dorzucic rosol. podawac wrzące??
nektorych nie wiedzialam, ale lepszy rydz niz nic. Tylko wydaje mi sie ze nauczycielka sie skapnie ze niektore zwroty sa troche trudne jak na samodzielna prace...