mam do was ogromną prośbę czy mógłby mi ktoś pomóc z napisaniem listu po francusku, tzn jego przetłumaczeniem? Nie umiem go przetłumaczyć sama bo leżałam ostanio 2 tygodnie w szpitalu i nawet nie mam notatek jak się takie coś pisze i jak stosuje się czas passe compose i present (teraźniejszy) które trzeba użyć w tym liście. Polecenie jest takie: jesteś we Francji i piszesz list do kolegi lub koleżanki w którym:
-piszesz, że jesteś uczestnikiem wymiany z liceum francuskim
-piszesz u kogo mieszkasz i przedstawiasz kolegę i jego rodzinę
-piszesz co zwiedzasz i co robisz we Francji
-piszesz jakie prezenty kupiłeś i dla kogo
wymyśliłam po polsku taki list:
Droga Karolino
Jestem właśnie na wymianie z liceum francuskim w Paryżu. Mieszkam tutaj u mojego francuskiego kolegi - Paula i jego rodziców - państwa X którzy są bardzo sympatyczni. Paryż jest pięknym miastem które ma wiele zabytków. Zwiedziłam Wieża Eiffel’a, Katedra Notre-Dame, Centre Georges Pompidou, Paryż Luwr
i Bazylike Sacré-Coeur. Wolny czas spędzam robiąc zakupy, chodząc na basen, do kina, na wystawy, spotykając się z poznanymi francuzami. Robiąc zakupy kupiłam prezenty, mamie ładną torebkę, tacie krawat, babci zieloną apaszkę, dziadkowi mały obraz a prezent dla Ciebie to niespodzianka. Wracam do Polski za dwa tygodne.
Do zobaczenia
Paulina
nie musi być przetłumaczone słowo w słowo, chodzi tylko żeby zachowany był sens. z góry bardzo serdecznie dziękuje i mam nadzieje że jakaś przyjazna duszyczka mi pomoże;)