BŁAGAM O POMOC ---> P.Domowa na jutro do szkoły :(

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

mam zadanie : Przekształć opowiadanie o wakacjach Susan , zamieniając czas teraźniejszy na przeszły. Użyj form czasu passé composeé lub imparfait.

Susan passe ses vacances chez ses grand-parents en Australie. Ils habitent à la plage. Il fait très beau. Susan nage tour les jours. Un jour elle va à la ville, à Melbourne , avec ses parents. Elle est très contente.

BARDZO PROSZĘ O POMOC, nie umiem tych czasów :(
Susane a passé ses vacances chez ses grand-parents en Australie. Ils ont habité à la plage. Il faisait beau. Susane a nagé tout les jours. Un jour elle est allée à la ville , à Melbourne, avec ses parents. Elle était trés contente.
Popraweczki:
...Ils ont habité sur la plage.
...Susan nageait tous les jours.
Nie umiesz tych czasów? Postaram się Ci je wytłumaczyć. Nie chodzi o to, żeby ktoś tu za Ciebie odwalił zadanie, sto razy lepiej będzie, jak Ci się pomoże z problemem faktycznym (czyli nieznajomością passe compose i imparfait), dla Ciebie większa korzyść.

IMPARFAIT - czas przeszły, który służy do określania sytuacji "drugorzędnych", opisywania okoliczności i sytuacji.
P. COMPOSE - służy do określania sytuacji głównych, następujących po sobie; sytuacje powtarzające się, z określonym czasem (tzn np. o 9:30 Marjorie wyszła do sklepu).

Do poćwiczenia polecam tę stronkę:
http://www.laits.utexas.edu/tex/gr/index.html
O ile się nie mylę, nie ma tam możliwości wpisania akcentu jak tutaj, wtedy system liczy to jako błąd. Nie przejmuj się:)
powodzenia! czasy przeszłe są b. fajne, tylko trochę ćwiczeń:)
wielkie dzięki :)
bo nie było mnie w szkole miesiąc, a teraz moja kochana nauczycielka nie ma czasu na wytłumaczenie mi tego . -,- a pracę domową zrobić muszę. czasów kompletnie nie rozumiem, a szczególnie konstrukcji zdań
to może jeszcze inaczej,czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć czym się różnią te czasy ?
Spróbuję raz jeszcze.
To jest trochę jak w angielskim ze zwykłym past simple i past continuous (odpowiednio: passe compose i imparfait).
Przykład:
Było ciepło (opis sytuacji -> imparfait), więc poszła na basen (konkretna czynność -> p. compose):
Il faisait chaud, donc elle est allée à la piscine.

tworzenie masz na tej stronce, do której link już podałam
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego