ustny delf a2 - tematy

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym wiedzieć jakie mogą być tematy na ustnym delfie (a2).
Nie mam pojęcia gdzie mogę szukać przykładowych zapytań, ani ćwiczeń do delfa, więc zdaję się na Waszą łaskę i dobrą wolę.
Wspomóżcie biedną, zdesperowaną i zestresowaną przed czerwcowym delfem dziewczynę ;)
Zdawałam a2 dwa lata temu,więc za wiele sie pewnie od tego czasu nie zmieniło:)
Tematy na tej części,to cos wstylu ustnej rozprawki,musisz przedstawic swoja opinię w danym temacie i podawac argumenty.
Do wyboru masz dwa tematy.Ja trafiłam na takie:
1.Czy powinno sie zakazac palenia w miejscach publicznych?
2.Czy rodzice powinni dawac swoim dzieciom kieszonkowe,jak wysokie,itp?
Jak już sama się wypowiesz to dostaniesz kilka pytan od komisji,niekoniecznie związanych bezposrednio z tematem:)
Ale generalnie tematy nie są specjalnie wyszukane,n apewno dasz sobie z tym radę:)
Powodzenia:)
przeglądałam przykładowego delfa, który obowiązuje od września i tam nie ma nic wspomniane o takich tematach rozmowy. pisze tylko, o rozmowie o sobie, rodzinie, gustach itp no i sytuacjach, kiedy trzeba zastosować zwroty grzecznościowe [czy coś w tym stylu] dlatego, kiedy przeczytałam na forum te wszystkie tematy, o których wszyscy mówią zostałam poprostu zbta z tropu i już sama nie wiem co mam o tym myśleć i czy sobie pordzę ;]
ja zdawałam A2 w lutym.
losowało się 2 zestawy pytań, i wybiera się po jednym z nich.
Jeden zestaw dotyczy jakichs sytuacji codziennych, chodzi o dialog w ktorym bierze udział jeden z egzaminatorów.
ja miałam do wyboru:
1 cos złego dzieje sie z Twoim autem, jedziesz do warsztatu, opisujesz co się dzieje, ile będzie kosztowała napraw i jak długo to potrwa,
2 był podany anons z gazety o mieszkaniu do wynajęcia i polecenie do tego: jestes zainteresowana wynajęciem tego mieszkania, dzwonisz po podany numer telefonu i wypytujesz właściciela o cenę, warunki, iulość pokoi itp...
Generalnie pytania są bardzo precyzyjne i trzeba po prostu je sformułować.

Drugi zestaw to mini-monolog, trzeba coś opisać, ja wylosowałam:
1 opowiedz o osobie którą lubisz
2 powiedz co zabrałbyś ze sobą na bezludną wyspę
wiem, że były też tematy typu:
-opowiedz jak wygląda Twój dzień
-opowiedz o kraju/mieście w którym mieszkasz
-opowiedz o swoich planach wakacyjnych

A na samym poczatku egzaminu jak się przedstawisz to trzeba cos opowiedziec o sobie, gdzie mieszakasz gdzie pracujesz/studiujesz, co lubisz robic, dlaczego uczysz się francuskiego itp itd wg uznania.
Najlepijej przygotowac sobie wczesniej taka wypowiedź, żeby wiedziec dokładnie co się chce powiedzieć i nie stresować się.

Egzamin ustny nie jest wcale trudny. W trakcie 10 minut jakie masz na przygotowanie, najlepiej uważnie przeczytać pytania i dobrze wybrać, zastanowić się o czym chcesz powiedzieć.
Powodzenia, myslę, że będzie dobrze
ja zdaję w czerwcu B1
też zdaję w czerwcu, w warszawie, a mój sor na podobne pytanie powiedział: to samo, co na a1, tylko poziom wyżej :D yeah.

heureusement, trochę mnie ten topic naprowadził :-)

powodzenia zdającym
Zdaje się, że nie do końca sprecyzowałam. Mi raczej chodziło o DELFa JUNIORa :)
Jeśli ktoś podpowiedziałby parę przykładowych tematów byłabym naprawdę wdzięczna.
Słyszałam, że często są rzeczy typu opisywanie ulubionej rzeczy lub osoby [np. pory roku, nauczyciela etc.]. Czy to prawda? ;]
a jakie były w A1? ^^
Ja zdawałam a2 w tym roku;d
Miałam pytania:
1.przedstaw się
2.dlaczgo lubisz zoo?? (nigdy nie bylam w zoo:|;p)
3.dostalam kartke z rysunkami dzieciecych ciuszkow i mialam kupic jakiemus dziecku prezent (w postaci ubrania)

powiem Ci, ze nie masz sie czym stresowac;) szczwgolnie, jesli zaczynasz sie przygotowywac juz teraz;)
pozdrawiam i zycze powodzenia:*
ja miałam
1. przedstawienie [to norma ;)]
2. opowiedzieć o państwie, które mnie najbardziej interesuje
3. namówić rodziców na zgodę na imprezę urodzinową

w sumie, to było dosyć proste i niepotrzebnie si,ę tak stresowałam :D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa