poziom b2

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

właśnie kończę ostatnie lekcje z "język francuski dla początkujących" Szypowskiej i nie jestem pewna, czy by osiągnąć poziom b2, mam zacząć uczyć się z "język francuski dla zaawansowanych" tej samej autorki. Słyszałam, że ta druga część to już poziom C1/C2.

????
Nie znam dokladnie tych podrecznikow ale nie sadze zeby osiagaly poziom C1.C2. ten poziomy to raczej sporo lat nauki, o c2 slyszy sie ze bez pobytu we francji raczej trudno go osiagnac jak rowniez i zdac dalfa.
powodzenia w dalszej nauce!
Ja kiedyś robiłam ten podręcznik.
Nie powiem - pojawiały tam czasem się bardziej zaawansowane zagadnienia, z tego co pamiętam. Ale nie powiedziałabym, że to wystarcząjąca pomoc naukowa dla poziomu C1. Choćby dlatego, że nie ma tu słuchania, pisania i mówienia...
Moim zdaniem to niemożliwe że 4 poziomy są umieszczone w jednej książce. Osobiście jej nie znam ale sądzę że określenie "podstawowy" i "zaawansowany" język o niczym nam nie mówią. Najlepiej zrób sobie jakiś test na b1 i b2 (np. na stronie examinu TELC) a potem zobacz jak wypadłaś. A tak w ogóle, to nie można opierać się na jednej książce w trakcie nauki. Ja mam podręczniki z płytami, ćwiczenia do gramatyki, kolejny podręcznik leksykalny, ktory robie na dodatkowych lekcjach i konwersacje, czytam książki od czasu do czasu po fr w wersji "pour l'etudiant", do tego dochodzi internet, gdzie jest mnóstwo ciekawych stron. No i dzięki takiej nauce, po 1,5 roku zdałem maturę z fr rozszerzona na 90% (wczesniej znalem tylko sławetne "bonjour" i na dodatek zle je wymawialem :D)

Życze powodzenia w nauce
Pisał ktoś dzisiaj B2? Jak wrażenia? ^^
ja ja ja!
uczucia mieszane
część chyba dobrze część nie
dalej nie wiem o co chodziło w pytaniu do Igo czytania, że 'superflu primordial' coś takiego już nie pamiętam
a dziś ustny - l'impact de l'ordinateur dans la famille

a reszta ludzi? tylko my 2 pisaliśmy? :O
Ja pisałam w Gdańsku i miałam obydwa egzaminy w jeden dzień, na szczęście :) Na ustnym ten sam temat :D
W superflu primordial (czy jakoś tak) zupełnie nie wiedziałam o co chodzi, więc napisałam o "modzie" na kupowanie nowych sprzętów :P
Zawsze lubiłam odsłuchy, a tym razem mi poszedł najgorzej - szumy, a z drugiej sali dochodził pogłos ;/ a najlepiej ustny ^^
i jak tam? bo ja w szoku głębokim jestem 85%!
Ja 88 - zupełnie się nie spodziewałam! ;D
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia