trudna decyzja

Temat przeniesiony do archwium.
czesc! mam pytanie dotyczace nauki jezyka i w ogóle. wlasnie dowiedzialam sie ze musze na studiach wybrac jezyk francuski lib niemiecki na lektoracie. niemieckiego sie kiedys uczylam i to totalna tragedia, niestety z francuskim nigdy nie mialam kontaktu dlatego zwracam sie z pytanie do Was. powiedzcie mi tak obiektywnie jak wyglada nauka francuskiego w sensie gramatyka itp w niemieckim bylo tego sporo a we francuskim? czy polecacie wybor tego jezyka??
bede bardzo wdzieczna za pomoc, Justyna
To trochę, zależy od tego co masz robić po studiach i gdzie.
Gramatyka francuska jest podobnie trudna , jak niemiecka, opanowanie poprawnej wymowy trudniejsze.
Francuski na pewno nie jest językiem przyszlości, podobnie jak Francja - ex mocarstwo, francuski moze sie przydać w Afryce pofrancuskiej, ale tam tez coraz bardziej wchdzi angielski.
Po niemiecku dogadasz się prawie w całej Europie (wyjątek Francja i Anglia)
Nauka i technika fr jest w odwrocie, niemiecka nadal na topie.
Sztuka francuska niestety rownież obecnie nie zachwyca.
Za niemieckim przemawia również łatwość konwersacji praktycznych - wyjazd nie jest problemem , do Fr oczywiście możliwy, ale trochę to dalej.
Radzę niemiecki.
Ale mimo wszystko, na pewno przyjemniej mówi się po francusku...
Di , też tak w pierwszej chwili pomyslałem, ale to dlatego, że francuski znam ciut lepiej niz niemiecki, człowiek chetnie idzie na łatwizne, instrukcje obsługi, tez wolę czytać po francusku, niż po niemiecku , czy angielsku.
ale jezeli dziewczyna pyta, to trzeba jej uczciwie odpowiedziec.
W moim poście nie wyraziłem sie precyzyjnie, oczywiście wymowa niemiecka jest łatwiejsza niż francuska; może nawet gramatyka niemiecka jest łatwiejsza niż franuska,w kazdym razie łatwiej stworzyć zwrot Steurengskette, niż corroie de distribution.
Mam dużą sympatię do francuskiego- to język mojego dzieciństwa, ale tak na prawde francuski jest passé.
I jeżeli powstaje pytanie, czego sie uczyc - to przede wszystkim angielskiego, a jako drugi język- albo język szeroko używany - niemiecki, hiszpański, arabski, czy chiński, albo język niszowy, kt, zna mało osoób, skandynawskie, holenderski lub tp.
tak ale angielski i niemiecki zna większość, a to sie przejada... a wyjeżdżając do Francji, Quebecu.. stamtąd francuskiego chyba nie usuną. Francuskiego uczę się 8 rok, angielskiego 3, a z niemieckiego jeszcze przed angielskim , zrezygnowałam po kilku miesiącach.. żeby nie łamać sobie języka.
A wogóle...francuski to chyba oficjalny język unii europejskiej, albo drugi ..
więc trochę czasu minie zanim go usuną, na rzecz innego. Uważam, że póki co francuskiego warto się uczyć :)
Małe sprostowanie:
W UE wszystkie języki są oficjalne i równorzędne.
W Quebec wszyscy znają angielski.
Owszm miło jest znać francuski, ale jeżeli trzeba dokonać wyboru, to na pweno niemiecki.
to prawda, że w dzisiejszych czasach coraz mniej osób uczy sie francuskiego, to już nie tylko ekspansja angielskiego ale niemiecki czy hiszpański stały sie modne, ale ja nie wiem czy to nie działa na korzyść francuskiego, a konkretniej na korzyść ludzi uczących sie tego języka. nikt mi nie powie, że Francja straci w najbliższych czasach miano europejskiego monarchy. Zawsze będzie zapotrzebowanie na pracowników znających francuski. Francuski jest jednym z dwoch oficjalnych języków obowiązujących w UE. Przyjemność nauki, znalezienie motywacji do nauki, to wszystko przemawia za francuskim.
ja napewno wybrałabym francuski:) z niemieckim jest nie do porównania:) niemiecki jest ciężki, nieprzyjemny,a francuski taki melodyjny. porównajmy chociaz "ich liebe dich",a "je t'amie" to pierwsze brzmi okropnie..nie chciałabym takiego czegos usłyszec od chłopaka:P ale wybór należy do ciebie:) ja polecam francuski i napewno jest on na topie:):):)
teraz zauwazylem lol miano europejskiej potegi:P
Wybierz francuski!! Nie chodzi o jego melodyjnosc i tak dalej ale raczej o jego szerok zakres terytorailny {na pewno wiekszy od niem} co wiecej moge dodac Europejczycy zachodni stanowczo wola uczyc sie jezykow romanskich. Francuski jest z rodziny port, hiszp, czy wloskiego wiec jego dobre opanowanie pomoze ci w prostej komunikacji w tamtych krajach. Wszystko jednak zalezy co studiujesz i z czym wiazesz przyszlosc. W koncu ktos w Polsce musi zostac :)
Że też Wam dziewczyny tylko jedno w głowie, kochać sie mozna nawet bez znajomości języka..........
Oczywiście wszystko zależy w jakim celu uczymy się języka , jeżeli dla nawiązywania znajomości z Francuzami - to oczywiście francuski, ale jeżeli dla dogadania sie w różnych krajach z różnymi ludzmi, to raczej niemiecki [oczywiście w pierwszej kolejności angielski.
A Justynce, która zaczeła temat doradzam, by zadala to samo pytanie na forum niemieckim.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia