Historia Francji - najlepsze książki

Temat przeniesiony do archwium.
Szukam książek dot. historii Francji. Posiadam już "HF" Jana Baszkiewicza, ale szukam czegoś więcej. Znalazłam jeszcze w internecie takie pozycje: dwutomowa autorstwa panów Perroy, Lefebvre oraz Rogera Price'a. Czy którąś z nich polecacie? A może znacie jeszcze inne.
Interesują mnie też ciekawe książki o rewolucji, najlepiej nie Baszkiewicza.

Książka po francusku (jeszcze) nie wchodzi w grę.
nikt nie interesuje się historią Francji?
Czesc!
Historia Francji to ciezka sprawa ;) ciesze sie,ze mam juz egzamin z tego za soba (ufff!)
Mam 3 ksiazki o HF: 2 jednotomowe - Baszkiewicz,Prince , i dwutomowa Perroy, Doucet, Latreille, Lefebvre, Pouthas, Baumont. Wyglada na to, ze posiadam wszystkie ksiazki, o jakich piszesz ;)
I, szczerze mowiac, nie mam wsrod nich swojej faworytki. Moze dlatego, ze wole historie literatury, zas historia dziejow nudzi mnie i meczy mnie czytanie o gospodarce; ostatecznie do egzaminu przygotowalam sie z repetytorium :PP. I oplacilo sie - tam bylo wszystko "w pigulce" a nie rozwlekle n 1000 stron ze wszystkimi szczegolami, i dostalam 5 :)
Zalezy po co Ci te ksiazki. Jesli do egzaminu to polecam repetytorium. Jesli chcesz tego jako literature do skonsultowania przy pisaniu pracy semestralnej to polecam wszystkie, w kazdej moze znalezc inne spojrzenie na dany fakt. Jesli zas chcesz je czytac "dla przyjemnosci" - nie mam pojecia, ktora bylaby najciekawsza, wg zadna nie "rzuca na kolana" swoja niesamowicie ciekawa trescia.
Pozrawiam!
Wyłącznie dla przyjemności :). Chyba po prostu kupię, co wpadnie mi w ręce. Ale jeśli ktoś jeszcze może podzielić się opinią, to byłabym wdzięczna.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia