Witam,
Skoro tamta klasa dopiero zaczyna się uczyć, 2 godziny tygodniowo, to Ty możesz sama się uczyć 2 godziny w tygodniu, w domu, czy przez internet.:) Wtedy nie będziesz musiała nadganiać ich, a nawet spokojnie mogłabyś ich przegonić.:) Jeśli będziesz oczywiście uczyć się SYSTEMATYCZNIE i z dobrym źródłem wiedzy.:)
Co do drugiego pytania, uważam, że 7 godzin tygodniowo oraz 5 godzin, to jest dużo. Ja, jak chodziłem do liceum, to miałem około 6 godzin tygodniowo i zdawałem maturę z francuskiego.
Jednak oczywiście te godziny tego Ci nie zapewnią, gdyż to zależy od Ciebie czy będziesz się uczyć systematycznie i czy będziesz miała dobre sposoby nauki i dobre źródła nauki, w tym dobrego nauczyciela w liceum.:) Mogę Ci polecić, żebyś, jeśli chcesz być do przodu z francuskim, to znajdź sobie PASJĘ i rozwijają w języku francuskim, np. lubisz komiksy, to czytaj je po francusku, lubisz muzykę, to słuchaj muzyki francuskojęzycznej, wywiadów z artystami, lubisz kuchnię, to czytaj i słuchaj o kuchni francuskiej po francusku.:)
Mam nadzieję, że jakoś pomogłem.:)
Pozdrawiam serdecznie.