Powtórka-od czego zacząć Pomocy!!

Temat przeniesiony do archwium.
Pomocy!! Uczyłam się francuza w liceum, ale to było dawno temu.. Chciałabym zdać jakiś egzamin najlepiej na poziomie B1. jak zabrac sie za powtarzanie materiału?? Gdzie znaleźć zagadnienia?? Jakąś podstawę programową?? Może ktoś z was był w podobnej sytuacji i na "stare lata" wziął sie za języki?? Planuje wziąć korki, ale szkoda mi pieniędzy na naukę od zera... Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?? Jak sobie radziliście??? Please Help!!
bylam w podobnej sytuacji, tez uczylam sie francuskiego w liceum, potem kilka lat przerwy i wszystko wylecialo z glowy. dla mnie najlepszym rozwiazaniem byly czeste rozmowy na czacie, najlepiej z jakims francuzem. na poczatku bylo ciezko, caly czas korzystalam ze slownikow, ale w ten sposob przypomnialam sobie duzo slow i nauczlam sie nowych. w rozmowie przypomnisz sobie gramatyke, ale dobrze jest skorzystac z jakis podrecznikow, bo od czegos trzeba zaczac. najwazniejsze aby miec staly kontakt z jezykiem.
pozdrawiam
Ja Ci sugeruję znaleźć kogoś "na korki", ale początkowo powiedzmy na 2 godziny - pierwsza, żeby zorientował się na jakim poziomie jesteś (a raczej byłabyś przed tą przerwą), potem mógłby dobrać ci materiały i na drugiej lekcji pokazałby Ci co i jak musisz sobie poprzypominać.
Ja kiedyś tak właśnie dobierałam dziewczynie "program przypominający" i po pół roku zadzwoniła do mnie że chce się dalej uczyć. Była bardzo zacięta w tej swojej nauce i naprawdę dużo przez te pół roku zrobiła. Wiadomo że największy problem miała z mówieniem, ale to stosunkowo szybko nadrobiłyśmy.
Także chyba warto żeby na samym początku pomógł Ci ktoś w uporządkowaniu nauki...
Pozdrawiam i życzę wtrwałosci. :)

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka