Nauka slowek

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszytskich!
Mam takie pytanie - w jaki sposob uczycie sie slowek. Nie chodzi mi tylko o strone techniczna, np. lista slowek na kartce, korzystanie z supermemo. Mysle o samym wtlaczaniu ich do glowy (tak by tam zostaly). Ja zwkle musze przeczytac jakies slowko z milion razy by w koncu jakos tam je zapamietac. Pozniej oczywiscie znowu mi ucieka :P Wolalabym nie spedzac godzin z listami slow i czytac je raz po raz. Kolega podpowiedzial mi by do kazdego slowka dodac jakies skojarzenie, np. aller - ide aleja. Ale do wielu slow trudno dac jakies sensowne "historyjki", ze nie wspomne ze trzeba jeszcze zapamietac jake skojarzenie wymyslilam do danego slowa ;)
Mam kiepska pamiec :( Moze jem za malo warzyw :P
Mysle ze faktycznie skojarzenia sa chyba najprostrzym sposobem na zapamietanie (czy to skojarzenie z jakims innym slowem ktore podobnie brzmi, czy skojarzenie z sytuacja gdy sie do slowo poznalo - ja czesto "widze" ten moment gdy jakies oderwane slowko zwrocilo moja uwage).
Bez tego to chyba pozostaje jedynie "mantrowanie" w myslach - takie recytowanie przydawalo mi sie np. przy zapamietywaniu nieregularnych czasownikow angielskich, powtazalam w kolko trzy formy do momentu az same cisnely mi sie na usta.
Kiedys slyszalam jeszcze o pomysle by ukladac krotkie melodyjne wierszyki ze slowkami ktorych musisz sie nauczyc. Ewentualnie do kazdego slowa zbudowac po jednym zdaniu i uczyc sie tych zdan.
Wazne bys orientowala sie czy jestes "wzrokowcem" czy raczej latwiej zapamietujesz material audio. Od tego zalerzy jakie techniki beda dzialaly. W kazdym razie lepiej laczyc jak najwiecej "zmyslow/czynnikow" - wzrok, sluch, ruch, emocje.
skojarzenia są ok, ale nic ci po nich, jeśli masz jakieś niedobory:) bierz magnez i potas, troche lecytynki też nie zaszkodzi
i przede wszystkim nie staraj się na siłę ich zapamiętać. postaraj się, aby to przychodziło bardziej mimowolnie.
Dobrym sposobem jest układanie zdań z nieznanymi słowami/wyrażeniami. Wtedy, nawet jeśli nie zapamiętasz danego słówka, to może przynajmniej uda Ci się skojarzyć z jakiego działu tematycznego ono jest [a to już naprawdę dużo!]. Wraz ze zwiększaniem się liczby zdań ułożonej z tym słowem, coraz bardziej powinnaś je kojarzyć.

Poza tym, bardzo dobre efekty przynosi powtarzanie już wyuczonych list słówek. Jeśli się nauczyłaś czegoś dziś, to idealnie by było gdybyś powtórzyła to jutro i potem jeszcze za kilka dni.

Niestety, taka nauka zajmuje dość dużo czasu... Ale, póki co, nie znam lepszej metody do opanowywania słówek dla zapominalskich. :-)

»

Pomoc językowa