nauka odmiany czasownikow!!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Ostatnio kupilem sobie Bescherella z odmiana czasowikow. Jak tylko to zrobilem dopadl mnie pomysl zeby nauczyc sie odmiany czasownikow. W zwiazku z tym chcialem zapytac jak to zrobic?? tzn czy sa jakies zasady ktore to ulatiwja?? czy wystarczy jezeli naucze sie dla kazdej koncowki odmian oraz wszystkich wyjatkow?? Oraz ktorych form mam sie uczyc, bo za bardzo nie wiem ktore sa przydante?? wiem tylko ze trzeba nauczyc sie formy passe compose oraz present, a co z reszta???

pozdr

tmk
Hej:-)
Francuski to język,który,jak kazdy inny,żądzi sie swoimi prawami.Kazdy czas,forma,osoba itd.itp. posiada swoje charakterystyczne końcówki.Ich znajomośc to podstawa przy nauce odmiany czasowników.Ale jest też sporo wyjątków-i nad nimi trzeba troszkę popracowac.Ale,jak pewnie wiesz,cwiczenie czyni mistrza:-)
Odrobina chęci i troszke pracy wystarczy:D
Życzę wytrwałości:-)
brawo, odmiana czasowników ułatwia naukę języka i posługiwanie sie nim.
skoro juz kupiłes tę książkę, poczytaj może to, co jest w niej napisane (np. w paragrafie 6 dotyczącym końcówek dla 3 grup).

przydatna jest każda forma :) nie wiem, na jakim jestes poziomie i jakich czasów juz używasz, więc wiele nie pomogę

czy wystarczy jezeli naucze sie dla kazdej
>koncowki odmian oraz wszystkich wyjatkow? -cóż, powiedzmy, że "wystarczy".
Chciałam jeszcze dodac,ze przy nauce czasowników nieregularnych przydaja sie tzw.czasowniki wzorcowe.Ucząc się odmiany jednego z nich,nauczysz się od razu odmiany jego pochodnych,np.venir->parvenir,revenir,itd
No jestem na poziomie srednio-poczatkujacymm, o ile mozna tak to nazwac. Z czasow mam jakies pojecie jedynie o terazniejszym, passe compose, passe recent.

A co do czasownikow to chodzi mi o to, ze jak juz raz mam sie ich uczyc to chce nauczyc sie wszystkich wyjatkow za jednym razem, tak jak to sie robi z czasownikami w ang (tabela czasownikow nieregularnych). Moze ktos mi powiedziec kotra forma czasownika moze byc jeszcze nieregularna?? A co do wyjatkow to jezeli np dla czasownika tenir, mam podane z boku ze odmiana jest dla czasownikow konczacych sie na -enir, to moge zalozyc ze wszystkie czasowniki odmieniaja sie tak, oprocz innych czasownikow nieregularnych np venir; nie venir nie jest akrat dobrym przykladem .... w takim razie czy znaczy to ze musialbym sprawdzac kazdy czasownik zeby wiedziec jak sie odmienia?? bo w koncu niby venir konczy sie na -enir, a odmienia sie wg 2 grupy...

Bylbym bardzo wdzieczny za rozwianie moich watpliowsci.

pozdr

tmk
"venir" odmienia się jak czasowniki drugiej grupy?! pierwsze słyszę :)
"venir" odmienia się dokładnie tak samo jak "tenir"! No może nie tak dokładnie, bo ma inny czasownik posiłkowy ["venir" odmienia się z "être", a "tenir" z "avoir"]... ale poza tym, to identycznie.

Odmiana czasowników kończących się np. na -enir obowiązuje dla wszystkich czasowników zakończonych na -enir. A jeśli byłyby od tej reguły jakieś wyjątki, to na pewno będzie o nich przy danej grupie czasowników wspomniane.

Co do tego, czego warto jest się nauczyć, to ja proponowałabym tylko:
1) présent,
2) participe passé,
3) temat czaownika dla futur simple.
Pozostałe czasy buduje się właśnie na bazie tych trzech zagadnień i znajomości końcówek dla danego czasu. Oczywiście, prawie dla każdego czasu są jakieś wyjątki, ale jest ich - odważę się powiedzieć - niewiele i są omówione w każdej poważnej gramatyce.

Istnieje jeszcze problem passé simple, ale nie sądzę, aby Ci to było potrzebne na poziomie "średnio-początkującym"...
ucz się może nie tyle czasowników, ile odmian poszczególnych grup; jeśli chodzi o czasowniki nieregularne - w angielskim mieszczą się w tabeli, podczas gdy w bescherelle to one zajmują najwiecej miejsca, bo zmiany które czynią je nieregularnymi zachodzą podczas koniugacji (tej w angielskim niemal nie ma:).
wszystkich wyjątyków nie ma sensu uczyć się na raz - różnych wyątków w odmianie czasowników jest też sporo, i między innymi właśnie po to powstała ta książka. Bescherelle to przede wszystkim tabela odmiany (oprócz drugiej części książki).
to co masz podane z boku, jak przy tenir (-enir) to model odmiany czasowników z tą końcówką, ale w określonej grupie. "benir" też kończy się na -enir, a odmianę ma zupełnie inną, bo należy do 2, a nie do 3 grupy.

miłych koniugacji
Dziekuje bardzo wam za pomoc. teraz tylko pozostaje zaczac sie ucyzc czasownikow. Mam nadzieje, ze nie poprzestane na zamiarach i czegos sie naucze.3majcie kciuki za mnie!!

pozdr

tmk
Będziemy trzymac:-)
Temat przeniesiony do archwium.