Ja od jakiegoś czasu odświeżam francuski z liceum.Od czasów licealnych minęło już 5 lat więc jest co odkurzać;-) Szczególnie jeśli chodzi o język codzienny, mówiony.Bo zawsze czytałam i nadal czytam prasę i książki i nie mam z tym większych problemów.Dzięki temu nie zapominam rzadziej używanych przeze mnie na co dzień języków, np.rosyjskiego.
Korzystałam do tej pory z:
pas de probleme-2 poziomy (ok, w kluczu odpowiedzi jest kilka drobnych błędów ale wyglądają na typowe literówki;błędów merytorycznych narazie nie znalazłam)
program reflex francais
LektorKlett,Repetytorium gramatyczne (całkiem przyzowite)
grammaire progressif
Jako kompleksowe kompendium polecam:
Becherelle Junior, Gramatyka Francuska dla młodzieży (znajdziesz tam też fonetykę-w dziale ortografia użytkowa)
Wada tej książki to fakt,że jest klejona i przy intensywnym czytaniu wylatują z niej kartki, więc od początku trzeba się z nią delikatnie obchodzić.
Korzystam też z serii Libre Echange, Cafe Creme.
Warto też używać programu tell me more i jakiś rozmówek.
Na początku musisz poznać podstawowe zwroty,liczebniki, najczęściej używane czasowniki itd.
Jeśli nie wiesz czego się uczyć kup sobie jakiś podręcznik np. cafe creme 1.
Albo zajrzyj w księgarni lub w internecie do planów wynikowych dla jakiegoś podręcznika i dla poziomu nauki,który ci najlepiej odpowiada (zapewne debutant albo faux debutant).Ja taki ramowy program zajęć dla lektoratu znalazłam kiedyś w necie, chyba był to program dla KUL'u ale już dobrze nie pamiętam, więc może było to na stronie innej uczelni.Warto poszperać w internecie.