R

Temat przeniesiony do archwium.
Francuskie "r" jak sobie z nim poradzić. Jak nauczyć się je wymawiać?
Wasze sprawdzone sposoby.
Powiedz sobie ze zgubilasz jezyczka a musisz wymawiac gardlem :-)))
a ja bym powiedziała, że nauczysz się i nawet nie będziesz wiedziała kiedy...wystarczy czytać po francusku, mówić, słuchać i w kończu ni stąd ni z zowąd będziesz mówiła coś na pokrój "r"
Otóż Justine, ja kiedyś na początku miałem podobny problem i mój wykładowca rozwiązał go w 2 min:)
Mianowicie, powiedział mi, że francuskie "r" to nic innego jak polskie "ch" (we spółczesnej polszczyźnie nie ma rozróżnienia między "ch" a "h", ale to nie jest problem). Napisz sobie po polsku wyraz który nie ma znaczenia w język polskim a wygląda jak koślawy zapis fonetyczny słowa "France" czyli "fchąs".
Oczywiście zanim zaczniesz dobrze i płynnie wymawiać "r" francuskie to minie troche czasu,ale im więcej będziesz ćwiczyć tym szybciej "wejdzie Ci w krew".
Polskie "ch" nauczy Cię po prostu używania dalszej części języka:)
Napisalam kiedys wlasnie o tym wyrazie 'fchas'. Jestes pewien, ze to Twoj wykladowca wymyslil?:)
a mnie uczono, i jak byłam w Francji tez słyszałam, ze to "r" nie jest niewymawialne, tzn. jak mowisz to uzywasz to "ch" ale w tle slychac "r" :P nie wiem jak to wytłumaczyc. ;)
To nie do konca tak. Francuskie 'r' czesto brzmi prawie jak h(szczegolnie po spolgloskach bezdzwiecznych), ale nie mozna powiedziec, ze francuskie r=polskie h.
czesc!
ja też mam ogomny problem z tym "r". bylam 2 miesiace e Francji i niestety się nie nauczylam:((( czyli z tego co jest napisane na forum, czytajac cos po francusku, ich "r" trzeba czytac jak nasze "h"??? pomocy!!!
Oto wymowa être:
http://ex-causa.net/~Down/02-Sciezka_Audio_02_(etre).mp3
Nie tylko w tym słowie, ale i w innych, wyraźnie "r" brzmiało jak "h".
Pozdrowienia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Do autora strony - uwagi, propozycje