Witam,
chciałabym poradzić się Was jak uczyć się języka francuskiego.
Otóż lekcje francuskiego miałam już w gimnazjum, ale wówczas nie przykładałam się do nauki tego języka - marzył mi się niemiecki. Ostatecznie znalazłam się w liceum z j. francuskim, jednak poziom nauczania tego języka jest bardzo niski. Szczerze powiedziawszy, więcej nauczyłam się w gimnazjum. Teraz dopiero zrozumiałam, że znajomość francuskiego może być mi potrzebna (chcę studiować europeistykę). Po wakacjach będę w klasie maturalnej, a mimo 5 lat "nauki" francuskiego moja znajomość tego języka jest żenująca, dlatego postanowiłam uczyć się sama.
Kupiłam już 3 zestawy fiszek wyd. Cztery Głowy (A1, A2, B1) i zestaw czasowników
Chcę jeszcze uczyć się gramatyki z książki wyd. Pons. Czy to jest dobra strategia nauki, czy może ktoś ma jakieś uwagi? Chciałabym zaznaczyć, że w szkole pracuję na książce Campus (1). Mam pytanie - czy warto też uczyć się z tego podręcznika, dział po dziale (od początku, bo lekcje francuskiego są traktowane po macoszemu, a i ja nie miałam wcześniej mobilizacji, żeby uczyć się sama) i ewentualne pytania zadawać tu na forum (bo na korepetycje nie mogę sobie pozwolić ze względów finansowych), czy darować sobie naukę z podręcznika i zostać przy fiszkach i repetytorium gramatycznym?
Zakładając ten temat chciałabym uzyskać od Was jakieś wskazówki przy nauce francuskiego, czy dobrze sobie to zaplanowałam, czy może macie jakieś sugestie, uwagi odnośnie materiałów (dla samouka:) )itd.
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.