Czy udało wam się kupić Francais Present

Temat przeniesiony do archwium.
Nachodzę księgarnie podane w reklamie w poszukiwaniu pierwszego numeru. I nic. W jednych księgarniach nie wiedzą o co chodzi, i że to oni mają rozprowadzać, w innych wiedzą, że ma być, ale nie ma. Chciałam choćby zobaczyć, czy warto kupować i co tam jest. Mówię o lipcu i o Wrocławiu i Opolu. Ktoś kupił to pismo? Bo dla mnie to Nessi.
A byłaś w Empiku? Tam nie powinno być problemu ze znalezieniem tego magazynu.
Ja zamowilam na allegro. Tak jak pisze osoba wyzej powinno byc tez w empiku.
Zawsze możesz zadzwonić do najbliższego Empiku koło swojego domu i zapytać się czy mają ten magazyn:)
W Empiku faktycznie był ten magazyn, ale to było jakiś czas temu, więc nie wiem czy teraz jest.
Dzięki, o empiku nie pomyślałam (ale ze mnie głupek), bo zasugerowałam się podanymi w reklamie adresami księgarń.
ja zanim znalazłam, szukałam w Empiku (ten blisko mojego domu ma to do siebie, że nie ma tam prasy obcojęzycznej) i kilku "Kolporterach" . W kiosku gdzie gazetkę znalazłam... była gdzieś totalnie na tyłach, gdzie nikt nie patrzy, do tego kiosk posiadał tylko 1 egzemplarz.. do tego pani kioskarka powiedziała, że nie daje 100% gwarancji, że następny numer też tutaj dostanę.. bo takie gazety trafiają im się niezwykle rzadko.. i to tak jak wyżej napisałam w liczbie sztuk 1 .. najlepiej chyba kupować przez allegro..albo prenumeratę zamówić :)
W moim mieście tak gazetka była w emipku, ale zdecydowanie jej nie polecam, teksty bardzo mało interesujące, ponadto chyba przeredagowywane przez polską redakcję "żeby nie były za trudne". Ponadto za cienka jak na swoją cenę...

Lepiej już kupić oryginalną prasę francuską, bardzo polecam magazyn z komiksami "LANFEUST"- co miesiąc fragmenty 10 najpoczytniejszych komiksów francuskich, opowiadania, recenzje (ponad 120 stron za ok. 16zł w Polsce). Prenumerata na www.europress.pl (Ponieważ numer wakacyjny lipiec-sierpień jest zawsze grubszy i droższy lepiej poczekać miesiąc aż cena prenumeraty z 49zł powróci do ceny normalnej).
Hej.
Nie zgodzę się z poprzednikiem, ponieważ gazeta z założenia jest dla osób uczących się języka francuskiego, oryginalną prasę francuską mogą czytać Ci, którzy perfect władają tym językiem.
Poza tym Francais Present zawiera wiele aktualnych artykułów, pod którymi są wyjaśnione najtrudniejsze słówka. Dla mnie super - od razu chce się uczyć.
Pozdrawiam zwolenników magazynu!
Wyraziłem tylko swoje zdanie i nadal je podtrzymuje: nauka z przeredagowanych i celowo skracanych tekstów dla polskiego odbiorcy wydaje się mało korzystna. Upraszczając zdania prostszymi wariantami wyrażeń- uczymy się martwego języka, choć oczywiście poprawnego gramatycznie. Ma to znaczenie tym większe we francuskim, który jest językiem bardzo "kontekstowym".

Nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że prasą francuską mogą czytać tylko osoby perfect władające językiem. Oczywiście pewne tytuły takie jak "Le Monde" mogą okazać się za trudne dla średniozaawansowanego czytelnika. Ale z magazynami typu Bravo Girl, czy też polecany Lanfeust (gdzie obrazek komiksu i kontekst bardzo pomaga domyśleć się o jaki wyraz chodzi) jest w stanie poradzić sobie osoba po 2 latach nauki języka, zaglądając czasem do słowniczka.

Jeżeli mielibyście wybrać podręcznik do nauki języka francuskiego wydany przez Francuzów i drugi stworzony przez Polaków, to z którego byście się uczyli?

Pozdr,
Zgadzam się z Ograbarzem. Ten magazyn jest za drogi jak na tą ilość stron. Co prawda pewnie się skuszę na kolejny numer, ale uważam, że powinni nad nim jeszcze popracować. Sam pomysł tego magazynu jest bardzo dobry. Ale jak dla mnie słownictwo jest bardzo, bardzo proste. Do tego zdania są upraszczane. Nie ma nawet średniozawansowanych konstrukcji gramatycznych. Osoba, która chce krztałcić swoje słownictwo nie rozwinie go zbytnio. Moim zdaniem jest to bardziej magazyn dla osób, które zaczynają się uczyć francuskiego. Pewnie dla nich jest on całkiem niezły.

Pozdrawiam
Jeśli ktoś ma problem z kupnem bez problemu można ten magazyn zamówić przez internet, albo nawet prenumeratę. Ja zamówiłem w środę, a wczoraj już dostałem przesyłkę. Jestem na średniozaawansowanym poziome nauki języka i czyta mi się tę gazetę płynnie. Generalnie jest fajna, tylko szkoda, że to dwumiesięcznik... Powinna być 2 razy grubsza jak na 2 miesiące.
I jak tam, kupujecie tę gazetkę?
Kupiłem dzisiaj czwarty numer i chyba zamówię sobie 3 poprzednie.
W sumie fajne... I mp3 jest, można słuch trochę poćwiczyć...
Mi się podoba.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Ici on parle français