wymowa

Temat przeniesiony do archwium.
Witam! Mam pytanie, wiem, że dla wszystkich to pewnie banalne, dla mnie nie do końca. Dopiero zaczynam poznawać francuski, uczę się sama, korzystam z książki"Język francuski dla początkujących. Ucz się sam". W związku z tym mam pytanie, bo nie mogę wyłapać tego na płycie, mianowicie: jak wymawia się te rodzajniki nieokreślone: un, une? Bo kierując się zasadami wymowy, które znajdują się w książce, wymówiłabym "ę"? Dziękuję bardzo za pomoc ;)
ę jest bliski od wymowy "un" , musi byc nosowy i krotki dzwiek ( bez zadnej modulacji ).

jesli znasz troche niemieckiego to " une " wymawie sie jak niemiecki "ün" - u zdwoma kropkami , a "e" na koncu jest niemy .
Autorką tejze ksiazki jest Catrine Carpenter?

Kasa wydana w błoto. Tez zaczynam francuski.
Wymowa na plycie nie zgadza sie z rzeczywistą.
Prowadzają ludzi w bład...
Musze kupic nową ksiązke...
już pisałem to gdzieś:

un - ę w Paryżu
une - najprościej to in, ale to in nie jest jak in ;p to i jest zmieszane z y ... uyn tak moze...
une - usta jak do U wymawiasz I
un nigdy nie jest wymawiane jak ę :/
Raczej "aę" wymawiane jednocześnie. Zaczynasz od a i "podkręcasz" jak ę :P
dziękuje wszystkim za rady ;) spróbuję się dostosować. Nie wiem, może nie nadaję się do francuskiego, bo nie słyszę tych różnic o których mówicie. A być może to kwestia do wypracowania, mam nadzieję ;)

dhotomila: tak, to książka tej autorki. Moim zdaniem jest przystępnie napisana, tylko rzeczywiście- płyta taka sobie ;/ Wiesz już jaką inną książkę kupisz?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka