Rozszerzenie.

Temat przeniesiony do archwium.
Potrzebuje materiałów, do nauki, jakiś Dobrych książek,
Mnie bardziej chodzi o podręcznik z ćwiczeniami (I odpowiedziami) bo żeby sprawdzić moją wiedze na Maturze jakoś muszę się czegokolwiek Nauczyć.
Preferowałbym po Polsku/Angielsku. Jendakże jak jest napisana prostym językim to ew. może być po Francusku.
Linki do przydatnych stron, Ćwiczeń, i innym materiałów również mile widziane.
Poziom na ten moment "Takie se A2"
Yyyy... no moim zdaniem do matury lepiej przygotowywać się w III klasie, kiedy już ma się odpowiedni poziom języka, wcześniej nie ma chyba sensu robienie zadań, które i tak są za trudne.
A książki stricte do matury są w Polsce dwie (tzn. dwie serie) - jedna z Omegi, a druga z Noweli. Moim subiektywnym zdaniem te z Noweli są lepsze i troszkę ciekawiej... pomyślane (ale nie graficznie, nie licz na ładne kolorki i obrazki jak w angielskim), a przygotowywałam się z nich i do podstawy i do rozszerzenia.
No i jest jest podręcznik Deja vu, ale to dno jest, chociaż ma zadania pod kątem matury, więc to jest jakiś plus zawsze.
Poza tym, poszukaj na forum tematów maturalnych, tam ludzie wymieniają książki, z których się uczyli, a jest tego ogrom (w moim przypadku przynajmniej).
Lepiej na początku drugiej niż w 3 imho.
Właśnie o to mi chodzi, że chce się przygotować, A nie robić zadania Stricte maturalne.
Co do przygotowania w szkole, to czarno to widzę. Nasza nauczycielka jest hmmmm "mało wymagająca"
ujmijwszy to lekko.
Muszę Liczyć na siebie raczej. Dziękuję za odpowiedź.
Jest takie francuskie wydawnictwo CLE. Ich książki są niestety drogie, ale rzeczywiście dobre. Mają całą serię ćwiczeń z grammaire progressive i vocabulaire progressif, wszystkie poziomy: debutant, intermediaire, avance. W każdej ksiażce jest bodajże 450 ćwiczeń z każdego działu (pronoms, articles, czasy, subjonctif itp. jeśli chodzi o gramatykę, co do słownictwa, to chyba tematycznie). Wypuścili też serię z grammaire expliquee (i analogicznie vocabulaire explique), ale jeśli nie masz jeszcze swobody w czytaniu po francusku, to może lepsza będzie teoria po polsku. Pamiętam, że trochę czytałam "Gramatykę francuską dla młodzieży" z wydawnictwa Bescherelle Junior. Ogólnie jednak bazowałam głównie na kserówkach moich nauczycielek;)

Popieram to, co ktoś wyżej napisał: niezłe są książki wyd. omega i nowela do matury, z tym, że nowela faktycznie lepsza.
co do linków:

http://www.lepointdufle.net/ - sporo ćwiczeń, głównie na gramatykę

http://www.tv5.org/TV5Site/enseigner-apprendre-francais/accueil_apprendre.php - nigdy nie korzystałam, ale wygląda fajnie. Rozwija chyba głównie rozumienie ze słuchu, czytanie itp. Najwyraźniej strona przygotowana jest specjalnie dla uczących się francuskiego.

Można też słuchać audycji na http://www.france-info.com/ gdzie mają całe archiwum, ale to już nie jest przystosowane dla uczniów;) więc chyba lepsze jest dla osób, które francuski znają przynajmniej na poziomie B1.
Właśne Cena mnie troszke wystraszyła. Zobaczę te polskie tytuły.
Jednak, jakby matka wsparla mnie kasą, to poziom A2 dążący do B2 który powinien zakupić poziom, ten intermediaire?

Można prosić o konkretne tytuły Omegi i Noweli ? Szukałem i sporo tego jest.
Dziękuje ślicznie :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Nauka języka