Le mag

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Chciałabym się zapytać czy ktoś miał styczność z tą książką i czy nadaje się ona do nauki od poziomu zerowego?

Pozdrawiam
Więc generalnie ja miałam i nadal mam styczność z tą książką. Używam tego podręcznika w szkole. Jestem teraz w II klasie gimnazjum i przerabiam II część książki (w I klasie mieliśmy cz. I - czyli od 0 - ego poziomu). Myślę, że MAG jest podręcznikiem na bardzo niskim poziomie. Osobiście uczę się francuskiego dodatkowo... i MAG jest dla mnie zdecydowanie za prosty! Podręcznik wprowadza mało nowych słówek, a struktury gramatyczne są niedokładnie wyjaśnione... Jednak wszystko zależy w jakim stopniu intensywności chcesz się uczyć francuskiego, sam(a) czy z nauczycielem i oczywiście w jakim wieku jesteś :) Moim zdaniem podręcznik kierowany jest do 5/6 klasy szkoły podstawowej, ale jak widać jest używany przede wszystkim w gimnazjum :) Myślę, że Mag jest dosyć słabym podręcznikiem i może być traktowany ewentualnie jako książka uzupełniająca :)
A jaki podręcznik poleciłabyś do samodzielnej nauki? Jestem mniej więcej w twoim wieku a dopiero zaczynam moją przygodę z francuskim, a chciałabym się w przyszłości posługiwać tym językiem biegle.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
hm.. Osobiście na pewno polecam do nauki słówek podręczniki wydawnictwa CLE International "Vocabulaire progressif du français " (są chyba 3 czy 4 poziomy, w Twoim przypadku byłby to początkujący - niveau débutant). Książka ta zbudowana jest w następujący sposób: słówka podzielone są tematami, zawsze po lewej stronie prezentowane jest słownictwo, a po prawej różnorodne ćwiczenia. Podręcznik jest na serio fajny :) i można się wiele nauczyć (jeśli ktoś ma oczywiście chęci :)) Natomiast co do gramatyki.... Tu nie mogę za bardzo pomóc, bo osobiście uczę się prywatnie i mój nauczyciel daje mi wszelkie xerówki z zagadnieniami gramatycznymi... Wiem, że istnieją również książki z CLE International do gramatyki... ale nie cieszą się one tak wielką popularnością jak te do słownictwa...
Jeśli chodzi o podręcznik "ogólny" to korzystałam z "Tout va bien 1". W książce znajduje się wiele tekstów do czytania i słuchania, ćwiczeń ustnych oraz trochę gramatyki (nawet nieźle wyłożonej). Przeznaczony jest jednak dla liceum i dorosłych uczących się na kursie/z nauczycielem.

« 

Pomoc językowa

»

Ogłoszenia