Szczerze, jak przeczytałam twój wpis (jeszcze zanim spojrzałam na link) to od razu chciałam polecić Alter Ego, bo jest jednym z nielicznych (o ile nie jedynym) kursem prowadzonym od podstaw do poziomu C1/C1+.
Ale uważam, że dla osoby początkującej, ten podręcznik (nawet Alter Ego 1) do niczego się nie nadaje, bo jest za trudny. Cały napisany po francusku i wcale nie taki prosty i oczywisty.
Dlatego na początek, proponuję jakiś podręcznik napisany po polsku/angielsku, albo jakiś samouczek czy coś. Np. ściągnij sobie z internetu TeachYourself French, albo jakiś kursik Edgarda (np. kurs intensywny Profesor Pierre), cokolwiek aby mieć "podstawowe podstawy". A potem śmiało Alter Ego. Tylko uwaga ... na tej płytce do Alter Ego jest bardzo mało nagrań. Wszystko znajduje się na płytce dla nauczyciela, więc jak się uczyć z Alter Ego, to potrzebujesz też tej płytki. Wychodzi dość drogo, ale warto.
Do tego, polecałabym także Vocabulaire Progressif du Francais (Słownictwo na 3 poziomach zaawansowania) oraz Grammaire Progessif du Francais (dobrze wytłumaczona gramatyka) czy 350 Exercices Grammaire (grmatyka nie jest wytłumaczona, ale jest od groma ćwiczeń, bardzo polecam).
A ! i taka moja rada. Nie wydawaj kasy na duży słownik, nie opłaca się ! Ja przy nauki francuskiego (nawet na poziomie B2/C1) korzystam tylko i wyłącznie w Internetu: larousse.fr, pons.eu. i forum z wordreference.com
Do tego polecam program Anki (darmowy, w Internecie), już od pierwszego dnia nauki !
To tyle z mojej strony.
Powodzenia !