Nauka francuskiego od podstaw, proszę o pomoc?

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć, chciałbym prosić o pomoc. Otóż chciałbym się zacząć uczyć języka francuskiego od podstaw, nie stać mnie na drogie kursy a tymbardziej na jakieś dojazdy...czy ktoś mi może polecic jakąś serię podręczników aby poprowadziły mnie przynajmnie do poziomu C1?

Ja znalazłem coś takiego ale nie wiem czy to dobry kurs dla samodzielnej nauki
http://ksiegarniaedukator.pl/index.php/s/karta/id/4045 (widziałem demo i mi się bardzo podoba)

Jeżeli nie ten, to czy może mi ktoś doradzić jaki? Bardzo proszę o pomoc.
Szczerze, jak przeczytałam twój wpis (jeszcze zanim spojrzałam na link) to od razu chciałam polecić Alter Ego, bo jest jednym z nielicznych (o ile nie jedynym) kursem prowadzonym od podstaw do poziomu C1/C1+.
Ale uważam, że dla osoby początkującej, ten podręcznik (nawet Alter Ego 1) do niczego się nie nadaje, bo jest za trudny. Cały napisany po francusku i wcale nie taki prosty i oczywisty.
Dlatego na początek, proponuję jakiś podręcznik napisany po polsku/angielsku, albo jakiś samouczek czy coś. Np. ściągnij sobie z internetu TeachYourself French, albo jakiś kursik Edgarda (np. kurs intensywny Profesor Pierre), cokolwiek aby mieć "podstawowe podstawy". A potem śmiało Alter Ego. Tylko uwaga ... na tej płytce do Alter Ego jest bardzo mało nagrań. Wszystko znajduje się na płytce dla nauczyciela, więc jak się uczyć z Alter Ego, to potrzebujesz też tej płytki. Wychodzi dość drogo, ale warto.
Do tego, polecałabym także Vocabulaire Progressif du Francais (Słownictwo na 3 poziomach zaawansowania) oraz Grammaire Progessif du Francais (dobrze wytłumaczona gramatyka) czy 350 Exercices Grammaire (grmatyka nie jest wytłumaczona, ale jest od groma ćwiczeń, bardzo polecam).
A ! i taka moja rada. Nie wydawaj kasy na duży słownik, nie opłaca się ! Ja przy nauki francuskiego (nawet na poziomie B2/C1) korzystam tylko i wyłącznie w Internetu: larousse.fr, pons.eu. i forum z wordreference.com
Do tego polecam program Anki (darmowy, w Internecie), już od pierwszego dnia nauki !

To tyle z mojej strony.
Powodzenia !
Przynajmniej do C1? Chyba, aż do C1! Nie zdajesz sobie sprawy z tego, ile wysiłku i czasu trzeba przeznaczyć, żeby dojsć do C1. Oczywiście bez kontaktu z językiem życia codziennego, wyjazdem do Francji albo kontaktem z neativem francuskim na miejscu można pomarzyć o C1!

Tak czy inaczej taki poziom z tego języka to ogromny prestiż! Także powodzenia, wytrwałości no i sukcesów!! ;)
Wujek_John ma rację.
Wiem ile czasu i wysiłku mnie kosztowało, żeby dojść do poziomu na jakim jestem teraz,
a nadal czuję, że jeszcze mi brakuje do C1 :(
A kontakt z nativami - to rzecz oczywista.
Na początku tylko Francuzi.
Ale z czasem polecam też kontakt ze Kanadyjczykami czy z mieszkańcami Maghrebu :) Może to być ciekawe doświadczenie, ale, wg mnie, tylko na wyższym poziomie zaawansowania.
Ja teraz jestem po maturze, gdzie niby jest B1+ , rozszerzona oczywiście.
Teraz przez ten rok będę intensywnie się uczył no i cóż mam nadzieję zdać B2 w czerwcu za rok, choć nie ukrywam, że chciałbym się pokusić o C1. Ale muszę być w 100 % pewien, że dam radę, bo tyle pieniędzy stracić, to trochę słabo.

Z Kanadyjczykami nigdy nie rozmawiałem, ale... za rok w wakacje planuje jechać do pracy do Kanady albo USA, zobaczymy.
a potrzebny ci do czegoś konkretnego ten certyfikat ? bo jak nie to poucz się rok dłużej i wal na C1, przynajmniej na bym tak zrobiła :) C1 zawsze brzmi dużo poważniej niż B2

Powodzenia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa