Zacząło się od pytania w stylu "jak długo zajmie mi nauka do poziomu A1". Natomiast ja mam pytanie dotyczące podręcznika który mi to umożliwi. Nie chcę tworzyć kolejnego tematu, mam nadzieję, że te lekkie podwędzenie tematu nikomu nie zaszkodzi.
Więc, do rzeczy, ze względu na to, że lektoraty z języka francuskiego na uniwersytecie są od poziomu A1 wzwyż, a nigdy nie miałem z nim styczności to muszę opanować go do właśnie tego poziomu. Nie jest to jakiś wyczyn, ale nie chcę lekceważyć przedsięwzięcia. Chciałbym od razu zabrać się do roboty i przez systematyczną codzienną pracę z podręcznikiem i ćwiczeniami, a także wymową to osiągnąć.
Chwila spędzona u wujka google dała mi poniższe tytuły:
Mobile A1
Echo 1
Latitudes 1
Co sądzicie o tych tytułach? Pierwszy, przynajmniej co z opisu wynika jest właśnie dla kompletnie zielonych, kolejne 2 to już raczej dla kogoś kto miał styczność, tak mi się przynajmniej wydaje. Dlatego byłbym skłonny kupić właśnie ten pierwszy, oczywiście z ćwiczeniami.
A może macie jakieś inne propozycje?
Co do specjalnych książek, repetytoriów z gramatyki to wydaje mi się, że na tym poziomie to lekka przesada.
No, a jeżeli chodzi o wymowę? Do książek są dołączone płyty, pewnie metoda powtarzania za mówiącym będzie miała tu idealne zastosowanie, nawet jeżeli nie ma specjalnych ćwiczeń w tym celu. Czy to wystarczy?
Byłbym wdzięczny za dodatkowe opinie, propozycje i rady a także materiały, których nie musiałbym od razu kupować, widziałem jakiś link do chomika, który niestety nie jest aktualny.
PS: Przepraszam za rozwlekły post.