napisz o sobie w negacji

Temat przeniesiony do archwium.
Mam napisać o sobie w negacji..HMm nie wiem czy mam to dobrze(pytanie co to jest negacja ) nO WIEC PROSZE WAS O POMOC

Je ne avoir pas arere et a deux ssur.Je ne imer pas bete et ne avoir un chien .Je ne etre pas lieue et penard .Je ne aimer pas chocolat.Je ne skier pas du ski et nager .Je ne lire pas livre et gazette et je ne ecouter music et ne avoir pas computer ,ne pouvoir pas preparer ,ne aimer politique et chanter et la petite enfance ne habiter a Pologne et ne Polonaise ,ne etre pas femme et ne avoir pas noir cheveux et petit.

Jak ktos wpadnie na jakies przedbojowe zdanie ktore moglabym tu wpisac chetnie to prosze napiszcie
w tym tekscie masz poddać czasowniki koniugacji czyli odmienić tylko(1 os l.p.)
tekst ten napaisałam sama i chcialam abyscie mi go poprawili..Sprawdzie mi go proszę
prosze sprawdzcie mam to na jutro wiem ze jstem natretna ale musze jeszcze nauczyc sie tego mniej wiecej na pamiec...tylko sprawdzcie czy nie ma blędów
Twoj tekst jest pelen bledow i momentami zupelnie niezrozumialy. Poniewaz nie ma juz czasu na wyjasnianie, co chcialas powiedziec, poprawiam wg wlasnej interpretacji:
Nie poprawiam na tekscie, za duzo tego - pisze nowe zdania w oparciu o Towje.

>Je ne avoir pas arere et a deux ssur.Je n'ai pas de frere, je n'ai pas de soeur. Nie mam brata, nie mam siostry.

e ne imer pas bete et ne avoir Je n'aime pas les animaux et je n'ai pas de chien. Nie lubie zwierzat i nie mam psa.

.Je ne etre pas lieue et penard ??? pojecia nie mam... .

Je ne aimer pas chocolat. Je n'aime pas le chocolat. Nie lubie czekolady.

Je>ne skier pas du ski et nager . Je ne sais pas skier, je ne sais pas nager albo: Je ne sais ni skier ni nager (ale nie wiem, czy aka konstrukcja juz byla) Nie umiem ani jedzic na nartach, ani plywac.

Je ne lire pas livre et gazette Je ne lis pas de livres, je ne lis pas de journaux non plus (ale nie wiem, czy bylo juz non plus - takze nie) Nie czytam ani ksiazek, ani gazet.

je ne
>ecouter music et ne avoir pas computer Je n'ecoute pas de la musique car je n'ai pas d'ordinateur. Nie slucham muzyki, bo nie mam kompa. ,

ne pouvoir pas preparer Je ne peux pas me preparer bien pour la soiree. Nie moge sie dobrze przygotowac do wieczornego wyjscia.

,ne
>aimer politique Je n'aime pas la politique. Nie lubie p.

et chanter Je ne chante pas. Nie spiewam.

et la petite enfance ne habiter a Pologne Je n'habite pas en Pologne depuis mon enfance. Nie mieszkam w Polsce od dziecinstwa.

>et ne Polonaise Je ne suis pas Polonaise. Nie jestm P.

,ne etre pas femme et ne avoir pas noir cheveux et Je ne suis pas une femme aux cheveux noirs. Nie jestem kobieta o czarnych wlosach.

Ogolnie: po przeczeniach jest DE - z wyjatkiem jesli to przeczenie sklada sie z czasownikow takich jak AIMER, ETRE i in.
mozna zaprzeczyc:
NE ...PAS
NI ...NI (ani , ani)
NE ... RIEN
NON PLUS - takze nie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia