Niestety ten bądź co bądź piękny język jest mi zupełnie obcy. Jednak muszę powalczyć o ocenę.. A więc trzeba napisać list. Na jutro. Napisałam. No cóż, nieudolnie... Czy ktoś byłby tak uprzejmy i przeczytał/poprawił błędy/ poddał swoje sugestie? Będe bardzo, bardzo wdzięczna i zobowiązana za każdy przejaw wrażliwego, francuskiego serca
data
Monsieur le Directeur,
Je m'appelle XYZ et j'ai suis 23 ans. J' habite a XYZ. Je suis graduee au Universite Kopernik a Varsovie. A?ai obteni son diplome d'histoire de l'art et d'etudes cimetographiques cette annee. Je connaisse trois langues: la francaise, l'anglais et l' espagnol. La programme de Colleague de Paris m'interesse beaucoup. Je voundrais continuer mon etudes au votre ecole pour que je peuve cannaitre culture et art de la France!
J?ai appris de Collegue de Paris grace au (dzięki mojemu uniwersytetowi?) mon Universite. A'ai vu tract sur la tableau (ulotka?) de la bibliotheque. Mon amis ont parlee si votre ecole est la meilleur!
Est-ce que vous pouvez envoyer me plus informations de Colleague de Paris??
J' espere que je serai inscrire a Collegue de Paris et vous informerez me (o tym?)
Je vous remercie d'avance de votre response, mes salutations distinguees.
XYZ
W skrócie ma to być list formalny do paryskiej uczelni wyżsej, gdzie będe mogła zrobić coś w stylu.. podyplomowych. Na początku przedstawienie adresata, potem powód dla którego chce akurat tam. W kolejnym akapicie podaję skąd się o owym kolegium dowiedziałam i jaką ma opinie. Na końcu wyrażam nadzieję, że zostane wpisana na listę i poinformowana o tym.
Dziękuje z góry każdemu kto zdobędzie się na wysiłek i przebrnie przez to..