Tematem mojego zadania domowego było; "Présentation de la région". Musimy postawićsię w roli przewodnika i opowiedzieć coś ciekawego o regionie. Wybrałem mazowsze...a o to mója praca (;/) domyślam się że błędów pewnie jest sporo. Dlaczego zwracam sie o pomoc w sprawdzeniu mojego wkładu pracy:
Pologne est position geografique à Centre Europe.
>Polska jest położona w Środkowej Europie.
C'est trés differant pays sous envers nature, historique et culture.
>To bardzo zróżnicowany kraj pod względem natury, historii i kultury.
Notre pays partage de 16 voïévodies.
>Nasz kraj dzieli się na 16 województw.
Le plus grand voïévodies est mazowsze.
>Największym województwem jest mazowsze /(mazowieckie?).
La capitale de region set Warsovie, que est aussi la capitale Pologne.
>Stolicą regionu jest Warszawa, która jest róznież stolicą Polski.
Sur terrain voïévodies contiens un Parc National-Kampiński, 9 Parcs Paysage et 171 Reserves Nature.
>Na terenie województwa mieści się 1 Park narodowy-Kampiński,9 Parków Krajobrazowych i 171 Rezerwatów Przyrody.
Nous vois ici beacoup sortes animals et plantes,que appartion seulement là-bas.
>Możemy zobaczyć tutaj gatunki zwierząt i roślin, które występuję tylko tam.
Important les monuments sont; Opéra Narodowa, Palais w Wilanowie, Zamek Królewski, Pałac Prezydencki, Pałac na Wodzie, Teatr Wielki, Rynek Starego Miasta, Barbakan. (Nie wiem jak to będzie po francusku!!!)
>Ważnymi zabytkami są Opéra Narodowa, Palais w Wilanowie, Zamek Królewski, Pałac Prezydencki, Pałac na Wodzie, Teatr Wielki, Rynek Starego Miasta, Barbakan.
Le region mazowsze caractérisent le plats STAROPOLSKIE; Zrazy zawijane servir avec du gresil, pyza avec mięsem, flaki i nóżki w galarecie. Recomande, trés delicieux.
>Region mazowsza charakteryzują potrawy STAROPOLSKe; Zrazy zawijane servir avec du gresil, pyza avec mięsem, flaki i nóżki w galarecie. Polecam, bardzo smakowite.