Présentation de la région-PROsZĘO SPRAWDZENIE!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Tematem mojego zadania domowego było; "Présentation de la région". Musimy postawićsię w roli przewodnika i opowiedzieć coś ciekawego o regionie. Wybrałem mazowsze...a o to mója praca (;/) domyślam się że błędów pewnie jest sporo. Dlaczego zwracam sie o pomoc w sprawdzeniu mojego wkładu pracy:

Pologne est position geografique à Centre Europe.
>Polska jest położona w Środkowej Europie.
C'est trés differant pays sous envers nature, historique et culture.
>To bardzo zróżnicowany kraj pod względem natury, historii i kultury.
Notre pays partage de 16 voïévodies.
>Nasz kraj dzieli się na 16 województw.
Le plus grand voïévodies est mazowsze.
>Największym województwem jest mazowsze /(mazowieckie?).
La capitale de region set Warsovie, que est aussi la capitale Pologne.
>Stolicą regionu jest Warszawa, która jest róznież stolicą Polski.
Sur terrain voïévodies contiens un Parc National-Kampiński, 9 Parcs Paysage et 171 Reserves Nature.
>Na terenie województwa mieści się 1 Park narodowy-Kampiński,9 Parków Krajobrazowych i 171 Rezerwatów Przyrody.
Nous vois ici beacoup sortes animals et plantes,que appartion seulement là-bas.
>Możemy zobaczyć tutaj gatunki zwierząt i roślin, które występuję tylko tam.
Important les monuments sont; Opéra Narodowa, Palais w Wilanowie, Zamek Królewski, Pałac Prezydencki, Pałac na Wodzie, Teatr Wielki, Rynek Starego Miasta, Barbakan. (Nie wiem jak to będzie po francusku!!!)
>Ważnymi zabytkami są Opéra Narodowa, Palais w Wilanowie, Zamek Królewski, Pałac Prezydencki, Pałac na Wodzie, Teatr Wielki, Rynek Starego Miasta, Barbakan.
Le region mazowsze caractérisent le plats STAROPOLSKIE; Zrazy zawijane servir avec du gresil, pyza avec mięsem, flaki i nóżki w galarecie. Recomande, trés delicieux.
>Region mazowsza charakteryzują potrawy STAROPOLSKe; Zrazy zawijane servir avec du gresil, pyza avec mięsem, flaki i nóżki w galarecie. Polecam, bardzo smakowite.
Proszę o pomoc
Pomóżcie
>Polska jest położona w Środkowej Europie.
-> Pologne est située en Europe Centrale.

>To bardzo zróżnicowany kraj pod względem natury, historii i kultury.
C'est un pays très diversifié sous l'aspect naturel, historique et culturel.

>Nasz kraj dzieli się na 16 województw.
Notre pays se compose de 16 voïévodies.

Mazowsze (spotkałam się też z "Mazovie")est le voïévodie le plus grand.

>Stolicą regionu jest Warszawa, która jest róznież stolicą Polski.
La capitale de la région, Warsovie, est aussi la capitale de Pologne.

>Na terenie województwa mieści się 1 Park narodowy-Kampiński,9 Parków Krajobrazowych i 171 Rezerwatów Przyrody.
Sur le territoire du voïévodie se trouve 1 Parc National, 9 Parc Naturels, et 171 Réserves de biosphère.

>Możemy zobaczyć tutaj gatunki zwierząt i roślin, które występuję tylko tam.
Nous pouvons y observer des espèces animales et végétales qui n'existent pas ailleurs.

>Ważnymi zabytkami są Opéra Narodowa, Palais w Wilanowie, Zamek Królewski, Pałac Prezydencki, Pałac na Wodzie, Teatr Wielki, Rynek Starego Miasta, Barbakan.
Les monuments les plus importants sont L'Opéra Nationale, Le Château Royal,Le Palais du Président, Le Grand Théâtre, Le Grand Marché du Centre Ville, Barbakan.

>Region mazowsza charakteryzują potrawy STAROPOLSKe; Zrazy zawijane servir avec du gresil, pyza avec mięsem, flaki i nóżki w galarecie. Polecam, bardzo smakowite.
La région se caractérise par ses plats traditionnels: Roulades de boeuf, Pyzy - sorte de gnocchis farcis a la viande, Tripes et cuisses en gelée. Je recommande, c'est délicieux.
...capitale de LA Pologne,excusez-moi;)
ASIU S DZIĘKUJĘ SERDECZNIE!! ŻYCIE MI URATOWAŁAŚ !! =] Pozdrawiam !!
Wojewodztwo po franc. jest rodz. zenskiego
Zatem trzeba poprawic:

Mazowsze (spotkałam się też z "Mazovie")est lA voïévodie lA plus grandE.

Uwaga: spotkalam sie tez z pisownia: la voïvodie - pewnie oba zapisy sa prawidlowe
Jeszcze raz, BARDZO DZIĘKUJĘ =]!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie