Opinie na temat Francuzów - sprawdzenie

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo proszę o sprawdzenie opinii o Francuzach, dziękuję ! :D
Selon moi Français ne ont pas des problèmes avec la mode. Je pense que ils sont plus sain que Polonais parce que ils aiment manger beaucoup de salades et des baguettes. Ils sont très fieres d'être Français.
W pierwszym zdaniu nie wiem o co chodzi za bardzo :P nie mają problemów z modą, czyli? Je pense qu'ils se nourrissent plus sainement que les polonais parce qu'ils aiment manger beaucoup de salades et de baguettes. ostatnie zdanie ok
fiers
To zdanie o modzie musi tak brzmieć bo o takie prosiła nauczycielka :) dziękuję za pomoc :D
Pierwsze zdanie: Selon moi, les Français n'ont pas de problèmes avec la mode.
:)
Francuzi odzywiaja sie lepiej niz Polacy. Co do tego mam duze watpliwosci. Chyba nie mozna sie dobrze odzywiac jedzac w wiekszosci gotowe, przemyslowe dania, tylko do odgrzania, tak jak to wlasnie robi wiekszosc Francuzow. Tlumacza to brakiem czasu na prowadzenie domowej kuchni, ale ja mysle, ze czesto po prostu ida na latwizne.
OOoch, przecież wszystko zależy od osoby/rodziny/stylu życia! KIlkadziesiąt milionów osób nie żyje identycznie. To tak jak mówić, że WSZYSCY Polacy piją codziennie wódkę, jedzą 10 kg ziemniaków i do pracy poruszają się na nartach przez okrągły rok... (a niektórzy Francuzi tak sądzą;). Chodzi o poprawność gramatyczną, point.
Poprawnosc gramatyczna, to swoja droga. Po prostu, to zdanie sklonilo mnie do refleksji na temat odzywiania sie Francuzow. Z moich obserwacji wynika, ze jednak siegaja oni czesciej po gotowe, przemyslowe dania, niz Polacy.
O poprawności wspomniałam dlatego, że przypominają mi się egzaminy certyfikatowe - zawsze mówiono we wszelkich regulaminach, że komisja ocenia wyłącznie JĘZYK, a nie poglądy lub ich totalną zgodność z rzeczywistością... Reszta zależy od tego, w jakim środowisku się obracamy... Mieszkając tu od kilku lat, znam ludzi, którzy wolą gotować, więc jedzą zdrowe rzeczy, unikają gotowych. Zależy to chyba od wieku, regionu, środowiska... Kiedy spoglądam na sondaże - np. jeden do dyspozycji na stronie http://facet.wp.pl/gid,15418820,img,15418857,kat,1034381,galeriazdjecie.html?T[page]=8 to również patrzę na to przez palce: wino do każdego posiłku? Vraiment?? Tańsze niż woda - nooo... owszem, 1E da się znaleźć, ale... większość gatunków wód kosztuje połowę. Chateauneuf-du-Pape? W życiu nie piłam ani nie widziałam na oczy! A wino lubię! Zupa cebulowa? Również nie doświadczyłam... A więc: punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:)
Ja bym nawet poszedł dalej i powiedział, że każde zdanie zaczynające się od "Francuzi są/lubią/jedzą/cenią sobie..." to pierdoła. Ale wiadomo, że człowiek nie potrafi funkcjonować inaczej niż upraszczając (bardzo mocno) rzeczywistość.
Proszę o opanowanie emocji ja chciałam tylko prosić o sprawdzenie poprawności gramatycznej a nie 'poglądowej' czy jak to tam nazwać. Dopiero zaczynam się uczyć więc tworzę tylko takie proste zdania ćwicząc przy okazji pewne zwroty typu: selon moi itp. Gdybym napisała ,że Francuzi mają przodków w UFO i jedzą o 4 nad ranem zupę z piasku marsowego polaną wywarem z oka bazyliszka też byście się tak kłócili? Maskara, widać jak funkcjonuje nasze społeczeństwo.
Nikt się nie kłóci. Ciekawa wymiana poglądów.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia