gimnazjum

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, jak jest po francusku gimnazjum? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam Basia
Istnieja slowniki ;) W necie ich jest naprawde sporo ;) Darmowych^^

Un collège wystepuje we Francji jak nasze gimnazjum.
Istnieje tez slowko un gymnase.
gimnazjum = école secondaire ( collège )
gymnase po francusku jest sala sportowa ( nic spolnego ! )
Witam :-)
a dlaczego słowniki pokazują takie tłumaczenie z "uporem maniaka" np :

onet
francusko-polski
gymnase (Ectaco-Poland)
n, rodz. m
1 gimnazjum
2 zakład gimnastyczny

interia
gymnase (Ectaco-Poland Ltd.)
gimnazjum [n, rodz. m]
zakład gimnastyczny [n, rodz. m]

stona telewizji TV5 Monde
gymnase
(nom masculin)
Etablissement, salle où l'on se forme aux exercices du corps.• Lycée en Allemagne.

Wychodzi na to, że w znaczeniu gymnase = gimnazjum to tylko gimnazjum w Niemczech... hmmm ciekawe czemu ;-)

Pozdrawiam
Ola
onet
gymnase (Ectaco-Poland)
n, rodz. m
1 gimnazjum
2 zakład gimnastyczny
Wydaje mi się Oleszka, że jeśli chodzi o 1. gimnazjum, to słownik ma na myśli nie szkołę a obiekt sportowy w starożytnej Grecji (gr.gymnàsion). Albo po prostu są pewne nieścisłości i zakłamania w wymienionych słownikach.
ja już sie na onetowym słowniku przejechałam kilka razy... przeważnie na rodzajach męskich albo żeńskich :/ Najlepiej zaufać słownikom drukowanym
No zgoda internetowe słowniki mają błędy, ale na stronie internetowej telewizji TV5Monde jest wytłumaczenie "Lycée en Allemagne" to znaczy sala sportowa w Niemczech ???

Pozdrawiam
Oleszka

PS sorry, że drążę ale lubie wiedzieć dokładnie albo wcale ;-)))
Les établissements d'instruction secondaire qui correspondent à nos lycées et collèges portent généralement le nom de gymnase en Allemagne, en Autriche, en Italie, en Suisse, en Hollande, en Danemark, en Grèce.
Masz rację Oleszka, gimnase (gimnazjum) to po prostu niemieckie liceum, które trwa 8-9 lat, zależnie od landu.
Dzięki bardzo Yarka ! rozwiałaś moje wątpliwości.

Bonne journée
Ola

PS
mogłabyć "rzucić okiem" na ten link "ton-là" ? może rozwikłasz zagadkę ;-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Inne