Prosze niech ktoś pomoże bo ja leże z francuskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc Elizabeth
Byliśmy na wakacjach we Włoszech. Było świetnie. Pogodę mieliśmy bardzo ładną. Przez caly czas świeciło słońce. Bardzo dużo zwiedzaliśmy a wolnych chwilach kąpaliśmy sie i opalaliśmy. Zwiedziliśmy Mediolan, Koloseum w Rzymie, Wenecje. Jedliśmy także słynna włoską pizze oraz spaghetti. Widzieliśmy także duzo sławnych ludzi takich jak Luciano Pavarotti czy piłkarza Filippo Inzaghi. Niestety wakacje już sie kończą i znowu zacznie sie szkoła. A jak tam Twoje wakacje minęły? Dawno sie juz nie widzieliśmy, ostatni raz jak byłem we Francji u babci. Musimy sie spotkac i porozmawiac. Może teraz niedługo jak bede we Francji. bo wybieram sie do mojej babci na urodziny?
Sprobuj napisac sam, a ja ci sprawdze.
okey sprobuje :) dziekuje
:)
eh...nie umiem tego zrobic...jakies tam passe compose jest nic z tego nie rozumiem. Pogadam z kims to moze mi troszke pomoze.
Hej ;-)
na zachete Ci zacznę:

Czesc Elizabeth - Salut Elizabeth
Byliśmy na wakacjach we Włoszech. - Nous avons été en vacances en Italy. (lepiej byłoby chyba : Nous avons passé des vacances en Italy.- spędzilismy wakacje ...)

Było świetnie. On était super.

Passe compose to czas przeszły złozony - mozesz sobie poczytac o nim tutaj :
http://www.francuski.ang.pl/passe_compose.html

Sprobuj sklecić zdania z słownikiem w ręku (nawet nieporawnie gramatycznie). Napewno szybciej ktos sprawdzi i poprawi niz napisze za Ciebie.

Pozdrawiam
Ola
Nie moze byc "bylo swietnie" tak,jak napisalas:"on etait super".
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego