Proszę o sprawdzenie tekstu ,, Mój wymarzony kraj"

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o sprawdzenie podanego tekstu. Bardzo mi zależy na bogatym języku , ponieważ tego muszę nauczyć się na pamieć. Z góry dziękuję za pomoc.
1. Moim wymarzonym krajem jest Polska
Mon idéal pays est Pologne.
2.Miejsce w którym się urodziłam i , które bardzo szanuje ze względu na swoją historię.
Place guel je a résulte et (które).....je respecte beaucoup (ze względu na jego)...........histoire.
3.Kiedyś tysiące ludzi oddało życie za obronę naszego kraju, ponieważ chcieli zmienić losy pokoleń.
Jamais millies les gens donnont la vie pour défens notre pays, car ils veulent changer destinées les générations.
4.Udało im się to, ponieważ Polska jest niepodległa.
(Udało im się to)........car le Pologne est indépendant.
5.. Polacy wykazali się niezwykła odwagą i honorem.
Polonais surgont courage phénoménal et honneur.
6.Dlatego trzeba doceniać nasz kraj, pomimo wielu przeciwności.
C'est pourguoi il faut apprécier notre pays malgré plusieurs ........(przeciwności).
7.. Nie możemy wywyższać innych krajów, przeprowadzać się za granicę, ponieważ zawdzięczamy bardzo duzo ludziom, którzy przelali ostatnia kroplę krwi za naszą wolność.
Nous ne pouvons pas exalter différentes pays?..,déménager (za granicę).....,car nous devons beaucoup les gens, guelles devont ultime la goutte la sang pour notre liberté
8.Polska to piękny kraj, w którym czuje się swobodnie.
Pologne ça belle pays ( w ktorym)....... je me senti naturellement.
9.Tutaj jestem wolna. Jestem dumna z tego ,że jestem Polka.
Ici je suis libre?.. . Je suis fièrede de je suis polognaise.
10.Pomimo, że czasem mam różne kłopoty , nigdy nie opuszczę tego miejsca.
Malgré gue j'ai dissembla embrasses?..je ne laisse jamais (tego) ......le place.
11.Trzeba doceniać to co się ma.
Il faut applaudir (to co się ma)............?
Wznawiam moja prośbe o sprawdzenie mojego tekstu, pracowałam przy niej ze słownikiem dalej juz naprawdę nie wiem jak ją napisać...z góry dziękuję
1. Moim wymarzonym krajem jest Polska
Mon pays idéal c'est la Pologne.

2.Miejsce w którym się urodziłam i , które bardzo szanuje ze względu na swoją historię.
La place ou je suis nee (akcent dostaw) et que je respecte beaucoup pour son histoire.

3.Kiedyś tysiące ludzi oddało życie za obronę naszego kraju, ponieważ chcieli zmienić losy pokoleń.
Jadis (czyt. żadiss, stare takie slowko, ale fajne) des millies de gens ont donne (z akcentem) leur vie pour défendre notre pays, car ils voulaient changer le destin des générations suivantes.

4.Udało im się to, ponieważ Polska jest niepodległa.
Ils ont reussi et la Pologne est maintenant indépendante.

5.. Polacy wykazali się niezwykła odwagą i honorem.
Les Polonais ont demontre (dwa akcenty dostaw) un courage phénoménal et l'honneur.

6.Dlatego trzeba doceniać nasz kraj, pomimo wielu przeciwności.
C'est pourguoi il faut apprécier notre pays malgré les difficultes (akcent dostaw) et les contradictions.

7.. Nie możemy wywyższać innych krajów, przeprowadzać się za granicę, ponieważ zawdzięczamy bardzo duzo ludziom, którzy przelali ostatnia kroplę krwi za naszą wolność.
Nous ne devons (powinnismy) pas favoriser d'autres pays et déménager a l'etranger, car nous devons beaucoup aux gens qui ont donne (akcent dostaw) la derniere goutte de leur sang pour notre liberté.

8.Polska to piękny kraj, w którym czuje się swobodnie.
La Pologne c'est un beau pays dans lequel je me sens naturellement.

9.Tutaj jestem wolna. Jestem dumna z tego ,że jestem Polka.
Ici je suis libre. Je suis fière d'etre Polonaise.

10.Pomimo, że czasem mam różne kłopoty , nigdy nie opuszczę tego miejsca.
Malgré certains problemes, je ne quitterai jamais cet endroit.

11.Trzeba doceniać to co się ma.
Il faut aimer ce qu'on a. (lub: Il faut avoir de l'estime pour son pays natal - tak sobie dodalam...)
dziękuję bardzo za sprawdzenie mojej pracy, jestem bardzo wdzięczna,pozdrawiam:)
:-)
Sporo popracowalas sama, po tlumaczeniu widac szukanie w slowniku...
PS. Dzis zrobilam tę poprawe bez komentarza o bledach - poprawie sie innym razem ;-) Powodzenia!

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie