weekend w passe compose...

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.

Mógłby mi ktoś przetłumaczyć ten opis na passe compose ?
Nie ogarniam tego czasu, a muszę na jutro oddać pracę, żeby zaliczyć ;

Chodzi o to, żeby zdania były jak najprostsze, dlatego tak to wygląda:

,,Pitąek
Po szkole wróciłem do domu. Zjadłem obiad i pograłem na komputerze. O godzinie 18:00 poszedłem na trening. O godzinie 20 wróciłem do domu. Wziąłem prysznic po czym spotkałem się ze znajomymi. Około godziny 24 wróciłem do domu i poszedłem spać>

Sobota
Wstałem o godzinie 12. Zjadłem śniadanie i poszedłem na siłownię. O godzinie 16 wróciłem do domu. Zjadłem obiad i odrobiłem lekcje. Od godziny 18 byłem na dworze ze znajomymi. Poszliśmy do Magnolii. na film ,,Let Me In”. Wróciłem do domu i poszedłem spać.

Niedziela
Wstałem o godzinie 11:50. Poszedłem na 12 do kościoła. Po mszy wróciłem do domu i pouczyłem się. Później poszedłem z kolegami na siłownię. Po treningu siedziałem w domu i odpoczywałem. O godzinie 23 poszedłem spać."
Najlepiej sam przetlumacz ten opis,ktos na pewno potem poprawi
jak już pisałem nie ogarniam tego czasu ;

Ledwo daję radę z teraźniejszym, a przeszły to magia ;]
Skoro nie ogarniasz tego czasu, to chyba nie zaslugujesz na zaliczenie, prawda? Moze jak wpadnie ci jedna jedyneczka, to stwierdzisz, ze warto sie pouczyc, aby zaczac ten czas ogarniac:D
może ogarnę go jak zdam ; ?
Dla kogoś kto zna ten język dobrze, przetłumaczenie zajmie 3 minuty....

Gdyby ktoś miał taki problem z angielskim sam bym pomógł, ale z FR mam kłopot -.-
w wieeeelkim skrócie:
1. przeszly dokonany, to powinienes wiedziec
2. tworzysz go odmieniajac avoir lub etre i imieslowu przeszlego (participe passe); w wiekszosci przypadkow czasowniki odmieniaja sie z AVOIR. z ETRE odmieniaja sie czasowniki zwrotne (np. SE reveiller-budzic sie) i czasowniki z "domku" [w szkolach najczesciej uczy sie ich wypisujac w narysowanym domku, jesli nie uczyles sie w ten sposob to po prostu z listy czasownikow odmieniajacych sie z etre;>]
3. wszystkie imieslowy ktore odmieniaja sie z etre trzeba uzgodnic, to znaczy dodac -e jesli jest rodzaj zenski i dodac -s jesli jest liczba mnoga. jesli obydwa to i - e i -s czyli -es
4. tworzenie participe passe czyli imieslowow przeszlych ma swoje reguly i wyjatki, jak zawsze. jesli chcesz to zrobic szybko to po prostu poszukaj w internecie.
czasowniki pierwszej grupy, czyli koncowka "er" >> ucinasz r i dajesz é
np. travailler > travaillé

dokładnie wszystko opisane masz np. tutaj:
http://www.twojfrancuski.pl/passe-compose.html

jeśli chodzi o tekst
wypisz same czasowniki, chociaż je przetłumacz, wtedy mogę Ci podać tylko z którym czasownikiem posiłkowym odmienia się dany czasownik i jak wygląda jego imiesłów przeszly czyli participe passe. Tobie pozostaje tylko odmienic avoir lub être [czasownik posilkowy] i jesli akurat odmienia sie z être - uzgodnic (czyli dodac -e lub -s lub -es).

aulait ma racje;> i tak i tak bedziesz musial sie tego nauczyc.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa