Bardzo pilne, bo na jutro !!!

Temat przeniesiony do archwium.
Jeżeli ma ktoś jakiś tekst o ulubionym sporcie, to błagam pomóżcie mi. Muszę napisać na jutro wypracowanie o swoim ulubionym sporcie, jak i gdzie go uprawiam, z kim trenuję, dlaczego go lubię itp. Chciałabym mieć jakiś wzór, według którego mogłabym to napisać , proszę pomóżcie
wzoru to raczej nie jestem w stanie ci podac:-)
ale napisz króciótko po francusku co i jak ja swoim nędznym laickim okiem zerknę i poprawię co bedę mogła a reszta forumowiczów sukcesywnie bedzie wytępiac błedy nakropione przeze mnie.
tak to tutaj działa:-)
więc jak,napiszesz coś?
ewentualnie mogę podac ci trochę słownictwa
jesli ci to w czyms pomoże:-)
pozdrawiam
monika
możesz zacząc tak:
j'ai la passion de....(tu nazwa sportu który cie pasjonuje)
albo on se vide vite alors il faut avoir une passion,heureusement je l'ai c'est .....
ale nie wiem czy to dobra konstrukcja tak tylko wymyslam sobie
sorry fazior,że cię poprawiam lecz według mnie lepiej brzmi-je me passionne pour....( być może się mylę :) )
a co do san chan możesz zacząć również od " le footbol c'est un sport que j'adore pratiquer...itd" bonne chance
ola b
pisze się "football"
o to tutaj chodzi wiec nie przepraszaj bo nie ma za co.
to są dla mnie praktycznie poczatki wiec robie błędów ma maxa:-)
tym bardziej jestem wdzieczna za korekty
pozdrawiam
monika
A jak napisać : Chodzę na basen 2 razy w miesiącu
"Je vais sur la piscine ... " to będzie z tą końcówką ieme ?
A jak napisać : Chodzę na basen 2 razy w miesiącu
"Je vais sur la piscine ... " to będzie z tą końcówką "ieme" ?
nie bardzo sie znam ale chyba

mogę sie mylic zaznaczam z góry:-)
z tą konćówką"ième"to wtedy gdybys chciał(a)powiedziec ze pójdziesz tam tam drugi raz.
np..je vais aller à la piscine le deuxième fois.
tak mi sie wydaje.
j'adore le sport en général
je suis un passioné du foot, du basket...
mon sport préféré est la natation...
Możecie to sprawdzić :
Mon sport prefere est la natation. Je vais a la piscine deux foises en mois. Je ne vais pas sur entrainements ni je n'aime natation quand faire. Je aime vais a la piscine avec mon ami, parce que est magnifique jeu. Pendant en vaconces je vais a la piscine avec famille et passe la tout jour. Outre la natation, j'aime vais faire du VTT et jour le basket.

Jak powiedzieć: " niemam też nic przeciwko tańczeniu i jeżdżeniu na rolkach" ? Z góry dzięki, jeśli macie jeszcze jakieś pomysły co mogłabym tu dopisać to piszcie, thx, całucki :*
zaczęłabym tak: "la natation est mon sport prefere.je vais a la piscine avec mon ami 2 fois par mois. meme en ete je passe mon temps libre a nager. en plus je fais souvent du vtt et je joue parfois au basket.

a co do twojego pytanie-powiedziałabym najprościej-j'adore aussi danser et patiner avec mes collegues.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa