kilka zdań

Temat przeniesiony do archwium.
proszę o pomoc w tych kilku zdankach trzeba wstawić zaimki, to nie jest moja praca domowa ale chciałabym się sama poduczyć zaimków, niestety nie mogę liczyć na niczyją pomoc a z definicji nie dociera do mnie, próbowałam zrobić to ćwiczeniei ale chyba przedtem potrzebuję wyjaśnienia, proszę jeśli macie czas o chwilkę dla mnie, mam jeszcze troche podobnych zdań i może zrozumiem to jakoś na zasadzie analogii....

METTEZ LES PRONOMS RELATIFS : QUI, QUE, DONT, OU.
b) La maison ............... j.habite n’est pas vieille.
b) Cette fille ............... parle, c’est ma soeur.
h) Voici, l’ami ............... j’ai parlé.
i) Prenez le livre ............... est sur le bureau.
j) Le film ............... nous avons regardé, n’est pas intéressant.
k) L’histoire ............... tu m’as racontée est amusante.
l) La rue ............... ma grande-mère habite est calme.
http://www.francuski.ang.pl/zaimki_wzgledne.html
Tu jest wszystko wyjaśnione. Zajrzyj, poczytaj i ewentualnie dopytaj się, jeśli będzie coś, czego nie zrozumiesz. Postaraj się dokładnie przealizować zamieszczone tam przykłady i zrobić swoje zadanie właśnie na zasadzie analogii. Zaimki względne naprawdę nie są trudne! :-)

Wskazówka: Będzie Ci łatwiej, jeśli najpierw rozpiszesz sobie każde z tych zdań na dwa, nie używając zaimków względnych, np.:
Mając zdanie:
* J'ai une amie ... apprend le japonais.
Rozpisujesz je na dwa:
* J'ai une amie. Cette amie apprend le japonais.
Widzisz, że powtarza się "amie". Sprawdzasz jaka to część zdania. W tym przypadku jest to podmiot, więc dzielnie szukasz w swoich notatkach który to zaimek względny zastępuje podmiot. Wynikiem Twoich poszukiwań jest oczywiście zaimek "qui", więc wstawiasz go w wykropkowane miejsce... i po krzyku. ;-)

« 

Nauka języka

»

Życie, praca, nauka