JAK ZMIENIC KLAWIATURE NA FRANCUSKA?

Temat przeniesiony do archwium.
CZY KTOS WIE JAK ZMIENIC JEZYK W WORDZIE NA FRANCUSKI . JA ZMIENILAM, ALE AKCENTY MI NIE WYSKAKUJA.
aby ustawic francuska klawiature:
panel sterowania
ikonka: klawiatura
zakladka jezyk
...wybierz jezyk Francuski (standardowy)
zatwierdz OK

...ale pamietaj, ze francuska klawiatura rozni sie troche. jest to ukad "azerty" i niektore litery sa w innym miejscu. np. aby napisac cyfre trzeba uzywac shift.

pozdrawiam
NO JA TAK ZROBILA, ALE NIGDZIE NIE MA AKCENTOW, MOZNA COS Z TYM ZROBIC ZEBY PISAC Z AKCENTAMI, CZY KONIC\ECZNIE TRZEBA ZMIENIC W OPCJACH KLAWIATURE FRANCUSKA?
np è jest tam gdzie jest 2
à jest tam gdzie jest 0
è jest tam gdzie jest 7
ç jest tam gdzie jest 9

mozna jeszcze wstawiac litery z akcentami jako symbol, ...troche czasochlonne (mozna sobie zrobic makra, ...jak ktos czesto pisze po francusku.

mozna tez w wordzie: narzedzia/jezyk -> ustawic francuki i poprostu zmieniac wszystko jak jest sugerowane przez worda (sprawdzanie pisowni). ja uzywam tego
...chyba niezbyt jasno to wytlumaczylam... ale jasniej nie potrafie
powodzenia
dzieki
próbowałem bawić się w przestawianie klawiatury z naszej qwerty na francuską azerty. nie polecam, chyba, że masz naklejki znaków francuskich na swoich klawiszach, bo inaczej strasznie się wszystko chrzani i trzeba pisać strasznie powoli.

co do zaków w wordzie - proponowana przez program kombinacja jest prosta w użyciu. np. ay uzyskać é wciskasz "ctrl" razem z " ' " (2 klawisze w prawo od L), puszczasz tę kombinację i wciskasz e. odobnie robisz aby uzyskać circonflexa lub acc. grave oraz cedille

jeżeli nie pokazywały ci się akcenty, to pewnie dlatego, że jednocześnie wciskałaś klawisz funkcyjny, znaczek i literę :)
A ja polecam maleńką zmianę układu klawiatury poprzez instalację programu:
http://www.icpnet.pl/~arekrob/polski_miedzynarodowy_1_1.zip

Teraz by przy wybranej literce uzyskać
- akcent «grave» należy nacisnąć uprzednio kombinację Alt + \
- akcent «aigu» należy nacisnąć Alt + /
- akcent «circonflexe» należy nacisnąć Alt + '
- «trémę» należy nacisnąć Alt + ;
- ogonek «cédille» należy nacisnąć Alt + ,
etc.

Proste, wygodne i... darmowe ;)
Do tego wszystkiego: działa nie tylko w Wordzie :D :P

Więcej informacji:
http://www.icpnet.pl/~arekrob/polski_miedzynarodowy_1_1.html

PS. A do klawiatury francuskiej można się przyzwyczaić... ;)
«grave» - Alt + \ (pojedynczy lewy slash)
Temat przeniesiony do archwium.