SIRET

Temat przeniesiony do archwium.
Witam:)
Mam pytanie,co oznacza slowo:SIRET? Widuje to czesto na dokumentach, np. fakturach. Czy to jest jakis skrot? RC tez nie wiem, chyba Registre commercial, ale pewnosci nie mam. Moze ktos jest lepiej zorientowany. Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam truskawkowo ;)
SIRET to skrót od "Système Informatique pour le Répertoire des ETablissements"
To mniej więcej odpowiednik polskiego REGONu - Rejestr podmiotów gospodarki narodowej.

Odpowiednikiem REGONu może też też być SIREN (Système Informatique pour le Répertoire des ENtreprises)

RC oznacza (w kontekście administracyjnym oczywiście) Registre du Commerce
SIRET jest to czternastocyfrowy numer składający się z 9 cyfr numeru SIREN (który jest czymś takim jak polski REGON, nadaje się go każdej firmie) oraz z 4 cyfr numeru NIC (numéro interne de classement). ten drugi, jak widać, jest nadawany podjednostkom w obrębie jednej firmy. więc, SIREN+NIC=SIRET
widzę, że ktoś mnie minimalnie wyprzedził z odpowiedzią;))
Minimalnie :)
Ale trzeba przyznać, że nasze odpowiedzi są jako tako uzupełniające się (chciałem napisac komplementarne).
Ale NIC to ma raczej 5 cyfr (+9 cyfr SIREN = 14 cyfr SIRET)
Pablo, Arrache-coeur: jestescie k o c h a ni !!! Slicznie dziekuje za pomoc i pozdrawiam goraco:))))
Cześć,

Mam pytanie dotyczące tego w jaki sposób mogę uzyskać numer odpowiadający naszemu NIP-owi, aby móc pracować we Francji. Mam już pracę i wyjeżdżam niedługo, ale nie wiem jak ubiegać się o ten numer? Z góry dziękuję za pomoc!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa