niech ktos mi wytłumaczy:(

Temat przeniesiony do archwium.
zaczynam sie dopiero uczyc francuskiego i w ogole nie kumam o co chodzi z tymi kreseczkami i znaczkami nad e a i o u do kładnie chodzi mi o to à â ç è é ê ë î ï ô ù û ü Jak ktos moze niech mi napisze o co mniej wiecej w tym chodzi
chodzi głównie o wymowe. Np "e" wymawia się w zależności od kreseczki inaczej. Czasami ejst tak że aby wymówić dobrze jakieś słowo, litera "c" jest zmienioona na "ç". Ale tak naprawde nie wiem jak to bardziej szczegółowo wytłumaczyć bo to się łapie nawyk po jakimś czasie. To tak jak z polskim "rz" i "ż"-czyta się tak samo i pisze inaczej. tak samo tam jest "a" i "à".
To musisz posluchać tego języka i popatrzyć, na czym polega różnica - tak jak w staropolszcyźnie - np. "é" to jak w polskim "lubie" a "è" to tak jak w w polskiej wymowie słowa 'metro' od tego dużo zależy - jeżeli we Francji zamówisz kurczaka w restauracji (kurczak jest "poulet" )i nie dasz dobrego "e" to kelner cię nie zrozumie. Ale tego się nie zdobywa od razu, trochę cierpliwości, niedługo sam/a to usłuszysz. Co do pozostałych to jest raczej tradycyjne i nie należy się tym przejmować na posiomie wymowy, tylko pisowni, Pozdro!
dziekuje, troche mi ulżyło, strasznie sie boje ze nie uda mi sia nauczyc tego jezyka, ze jst za trudny, ale...... chyba sie uda, marci beaucop:)

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa