Przepis kulinarny po francusku

Temat przeniesiony do archwium.
Mam prośbę do jakiejś kochanej duszyczki... Muszę napisać i nauczyć się na pamięć jakiś przepis kulinarny... czy ktoś mógłby mi pomóc??
plissss......... :*:*
http://www.isaveurs.com/suggestion/resultat_recherche.php?mot=%22poisson+de+mer%22+sans+%22anchois%22+%5Btype%3Aent%5D+%5Btype%3Apla%5D&PHPSESSID=f39bacb5c7588f02abd89c9033584ed6
Mam pytanie-czy uczysz sie z podrecznika Deja vu? to jest nowy pdr, zdaje sie dopiero drug rok wydawany. Bo mam tam gotowy przepis na paczki, moglabym Ci przepisac. Moze byc?
Widze ze juz masz, wiec nie bede przepisywac. Powodzenia:)
Daria nie mam tego podrecznika :) a moglabys mi przepisac ten przepis na paczki ?? :D
W porzadku, myslalm ze wezmiesz cosik z tamtej stronki, bo przyznam ze fajna:)
no wiec...

Les beignets

Préparation: 3 heures
Ingrédients pour 6 personnes:
-500 g de farine
-6 jaunes d'oeufs
-50 g de beurre
-100 g de sucre
-60 g de levure
-200 g de confiture
- 1 verre de lait
-sel
-un peu d'huile

Mettre 3 cuillers à soupe de lait chaud dans un grand bol, ajouter la levure, 100g de farine et 50 g de sucre. Bien mélanger. Laisser reposer la pâte dans un endroit chaud pendant 30 minutes. Dans un autre récipient, travailler les jaunes d'oeufs avec 50 g de sucre. Ajouter le reste de la farine,la pâte, le lait et une pincée de sel. Bien mélanger la pâte avec les mains. Quand la pâte ne colle plus aux doigts, ajouter le beurre fondu et travailler encore 5 min. Mettre la pâte dans un endroit chaud pendant 1 heure. Ensuite étaler la pâate, découper les ronds avec un verre, mettre un peu de confiture au centre et recouvrir avec un autre rond. Laisser monter les beignets pendent 45 minutes, puis mettre dans l'huile bouillante. Sortir quand ils sont dorés. Saupoudrer de sucre glace. Bon appétit!
Dziękuję Wam bardzo za pomoc :D:D :*:*
mógłby ktoś pomóc z przepisem na lazanie?

Płaty ciasta włożyć na 4-5 minut do wrzącej wody, by nieco zmiękły. Szpinak ugotować w posolonym wrzątku, osączyć, posiekać (mrożony podlać dwiema łyżkami mleka i udusić). Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklić na łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać mleko, pikantnie przyprawić. Mieszając, gotować na ma-łym ogniu do chwili, gdy szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlać do masy roztrzepane jaja i smażyć, aż się zetną. Podłużną formę wysmarować tłuszczem. Płaty ciasta przekładać warstwami szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem. Na wierzch położyć ciasto, polać je beszamelem i posypać parmezanem. Zapiekać około 30 min. Takiego samego farszu można użyć do krokietów naleśnikowych lub naleśnikowej zapiekanki. 100 g - 145 kcal.
Farsz: 1 kg świeżego lub 50 dag mrożonego szpinaku, cebula, łyżka świeżej posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej, łyżka mąki, 2 ząbki czosnku, łyżka płynnej przyprawy do zup, kilka łyżek mleka, 3 jaja, 5 dag parmezanu, łyżka zmielonych nasion słonecznika, łyżka oliwy, biały mielony pieprz, sól. Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 3 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól
jak się pisze "składniki" po francusku?
Ingrédients. Juz wyzej ktos to napisal w przepisie:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia