Tematy, proszę o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie, musze opracowac tematy, jednak nie wiem co niektore znacza;) bede wdzieczna za pomoc w przetlumaczeniu na jaki temamt mam napisac prace:
1. Les autorutes sont bien commodes.
2.Pour faire un bon voyage prenons le trainn. les aventages que presente a vos yeux le voyage en chemin de fer, si on le compare au voyage en automobile
5. A quoi servent les etudes universitaires.
7. Camping sauvage ou camp de vacances organise. Citez les plaisirs et les inconvenients.
8. Television, eurovision, mondovison, le role de la television sur le plan de la communication mundiale.
11.Pour que notre monde soit fraternel bien des progres sont a faire. Selon vous lesquels sont les plus urgents a accomplir dans les annes qui viennent
17. Charite, fraternite,a mour, le plus beaux mots que l'homme puisse pronencer. a cote des egoismes, des haines, des desunions n'y a t il pas d'oeuvers d'assistance sociale?

Proszę o przetłumaczenie tylko, a ja musze do tego wypracowania napisac;) chyba ze ma ktos cos na ktorys z tematow. Pozdrawiam
starałam się jak najbardziej dosłownie to przetłumaczyć, ale wiadomo że nie zawsze sie tak da.
1. Autostrady są bardzo wygodne/praktyczne.
2. Żeby odbyć dobrą podróż "bierzemy pociąg"/jedziemy pociągiem. Zalety, które przedstawia waszym oczom podróż koleją, gdy porówna sie ją z podróżą samochodem(troche mało po polsku , ale chyba wiesz o co chodzi:))
5.Do czego służą studia.
7."Dziki" camping (taki na własną rękę)czy zorganizowany wakacyjny obóz? Zacytyjcie przyjemności i wady/niedogodności.
8.Telewizja, eurowizja, "wizja światowa" rola telewizji w planie komunikacji światowej.
11. Żeby nasz świat stał się braterski dużo postępu/poprawy/zmian jest do zrobienia
Według was jakie są nabardziej pilne/niecierpiące zwłoki do dokonania w latach, które nadchodzą.
17. Dobroczynność/miłosierdzie, braterstwo, miłość, najpiękniejsze słowa jakie człowiek może wymówić obok egoizmów, nienawiści, podziałów nie ma "d'oeuvers d'assistance sociale" ( może pomocy socjalnej..?)?
przyjemnego pisania

« 

Kultura i obyczaje