maturzysci!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanie bo w przyszlym roku bede zdawac francuski rozszerzony i nie mam zielonego pojecia z jakich ksiazek sie przygotowywac..z jakich ksiazek sie uczyliscie?
stanowczo polecam OMEGA JEZYK FRANCUSKI p. podstaw+ rozsz.wydasz 70 zlotych na obie ksiazki (ok 30 zl jedna ksiazka) ale sukces gwarantowany. slownictwo, cala leksyka z najrozniejszych dziedzin, ksztalcisz sie w kazdym z etapow( rozumienie ze sluchu, pisanie, mowienie, czytanie, gramatyka(bardzo rozbudowana i pobniekad trudniejsza niz na maturze) polecam najpierw przerobic p.podst, potem rozsz, poza tym ksiazka pomoze ci na studiach( wlasnei dostalem sie na rome i powtarzam slownictwo, slucham,tlumacze etc wlasnie z tych ksiazek). we wrzesniu tamtego roku nie potrafilem sluchac,( transkrypcje rozumialem, ale niep otrafilem tego zebrac w sluchaniu). po dokladnym przerobieniu ok 70 tekstow z tych ksiazek nabralem pewnosci, tak ze na maturze zrobilem tylko jeden blad w sluchaniu. polecam na prawde, warto.
jedyne co mozna zarzucic, to poziom- jest jeszcze raz trudnejszy niz na maturze -slownictwo rozbudowane, gramatyka wymagajaca niekiedy dobrej znajomosci konstrukcji gramatycznych,idiomowo etc- ale jezeli planujesz wiazac swoja przyszlosc z francuskim- to pasuje jak ulal.

ja osobiscie polecam jeszcze zadania do delfow. kup sobie ksiazke do dalfow- wyzsze poziomy- wzbogacasz slownictwo, cwiczysz sluchanie i mowe.

ps. na maturze usntej trafil mi sie identyczny temat jaki byl w ksiazce do poz. rozszerzonego- o kosmosie i ufoludkach. tak wiec warto dokladnie przerobic kazdy temat 9 wypisuj slownictwo jakie ci sie moze kojrzyc z tematem np : kosmos, ufo, astornomia, gwaiazda, etcc).

jako swiezoupieczony maturzysta sluze pomoca : [gg] . :)
pozdrawiam
Ja również polecam książkę z wyd.OMEGA,jest naprawdę świetna,ja po rocznej pracy z poziomem rozszerzonym bez problemu dostałam się na romanistykę.
dziekuje;)o tych ksiazkach juz akurat wiedzialam...moze cos innego macie do zaproponowania?:)
Hej ;-)
a co konkretnie Cie interesuje ? vocabulaire, grammaire czy jeszcze coś innego ?

Pozdrawiam
Ola
szczerze mowiac to wszystko jest potrzebne do matury...;)wiec jesli masz cos sprawdzonego to pisz;)
a moze cos sobie tu wybierzesz ? czy wszystko juz miałaś ?
http://www.ws-omega.com.pl/advanced_search_result.php?keywords=francuski
dobrym pomysłem jest czytanie artykułów z gazet francuskich np Le Figaro, Le Point to naprawdę pomaga.
A tutaj masz testy maturalne z francuskiego z lat ubiegłych ;-)
http://matura.gazeta.pl/matura/0,79497,4006538.html
albo tez załóż konto na badooo i czatuj z francuzami i francuskami ;-)
http://eu1.badoo.com/signin/contacts/?s1=k50iCcvgG-.NHexOZoAjThrls1p2mqdu&lang_id=6

pozdrawiam
Ola
ojej dziekuje bardzo za tyle pomyslow;)
a mam pytanko, czy to konto jest za darmo i wogole :P?????:)
konto jest za darmo.
Poza tym polecam rowniez ogladanie francuskiej telewizji lub przegladanie wiadomosci na stronach internetowych np. www.yahoo.fr Pozdrawiam :)
czesc moze pogadalybysmy na gg to moj 2235219
a oprocz tych wszystkich pomocy naukowych to z jakich ksiazek sie uczycie?bo to by mnie najbardziej interesowalo...
Polecam tez "Repetytorium tematyczno-leksykalne" Wyd.WAGROS ,szczegolnie przydatne w przygotowaniu do matury ustnej ale pisemnej rowniez bo przerabiajac zamieszczone tam teksty przyswajasz ogrom slowek z roznych dziedzin.
popieram...

sama sie z tego przygotowywałam a na ustną proponuje MATURA z j.francuskiego wyd OMEGA
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia