podręcznik do vocabulaire

Temat przeniesiony do archwium.
Szukam jakieś książki do nauki słownictwa na poziomie zaawansowanym. Znalazłam dwie: Vocabulaire illustre 350 exercices avance livre z Hachette i Vocabulaire progressif du francais avance livre z cle. Ma ktoś ktorąś z nich? A może polecacie coś innego? Czekam na rady :)
Ja mam tę: Vocabulaire progressif du francais. Polecam - zresztą wszystkie części ;) W tej ostatniej dużo uczuć, emocji, reakcji i tym podobnych. Przy czym niuansów znaczeniowych nieobecnych w polskim raczej nie wyjaśni; choć tego nie zrobi pewnie żadna książka...
Popieram, bardzo dobra książka, naprawdę można sporo się nauczyć z różnych dziedzin. Z tej samej serii są jeszcze testy, jak masz ochotę sprawdzić swoją wiedzę.
Bo trzeba wyjechać na 3 miesiące do Francji z książką i wyćwiczyć sobie te niuanse językowe
zamówiłam sobie vocabulaire profressif du francais, no i te testy też, wyglada ciekawie, rozmaite działy, dużo ćwiczeń, nic tylko się uczyć :) no i praktykować też będę miała gdzie, już we wrześniu jadę na rok do Bordeaux na erasmusa, więc książka się przyda :)
dzięki i pozdrawiam :)
>Bo trzeba wyjechać na 3 miesiące do Francji z książką i wyćwiczyć
>sobie te niuanse językowe

Albo urodzić się Francuzem :P

Ja piszę tylko, czego sama książka nie zrobi.
No dobrze, to może odgadniesz w jaki sposób ten pan nauczył się francuskiego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Gawroński_(językoznawca)
Widocznie nie z Vocabulaire progressif :P

A tak serio to odróżnianie kontekstów, w którym stosuje się na przykład 11 różnych reakcji zaskoczenia, niekoniecznie jest niezbędne do stwierdzenia, że się zna jakiś język.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe