Passé composé

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Uzupełnij kartkę pocztową, wstawiając czasowniki w nawiasach w odpowiedniej formie czasu passé composé:
Chère Monique,
Je suis à Paris depuis trois jours. Hier matin, j'...1... ......(être) à Notre-Dame et à la Tour Eiffel. L'après-midi, j'...2... ......(admirer) la Joconde au Louvre. Le soir, j'...3... ......(rencontrer) Pierre aux Champs Elysées et nous ...4... ......(voir) ensemble l'Arc-de-Triomphe. Aujourd'hui, j'...5... ......(visiter) Montmartre, aussi avec Pierre.
Je reste ici jusqu'à vendredi. Bises
ja to rozwiązałam w ten sposób, ale nie wiem czy dobrze to zrobiłam dlatego ponownie proszę o sprawdzenie i poprawę.
1. j'ai été
2. j'ai admiré
3. j'ai rencontré [?]
4. nous avons [czy tutaj na pewno ma być avons?] vu [??]
5. j'ai visité
nie wiem czy dobrze to rozumiem, że jeżeli czasownik kończy się na -er to aby 'przejść' do czasu posse compose należy zamienić końcówkę na - é?
Tak, wszystko 100 % dobrze
:-)
Tak, regulkaostatnie zdanie) jest prawidlowa dla czasownikow I grupy zakonczonych na -er (jest ich najwiecej, to sa te najpopularniejsze).
Dla innych grup czasownikow koncowki sa inne (niektore wystapily w Twoim cwiczeniu).
dziękuję bardzo za pomoc :-) bardzo mi tutaj pomagasz Neige dantan jestem Ci wdzięczna :-)

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie