Au secours!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich! W maju piszę maturę z francuskiego, i byłbym bardzo wdzięczny, gdyby mi ktoś wytłumczył jedną kwestię gramatyczną.
A mianowicie, chodzi mi o kolejnośc zaimków i przyimków w zdaniu. Np., mamy czasownik zwrotny w formie przeczącej, i chcemy jeszcze gdzieś w środku zastosować zaimki COI Lub COD, lub ''y'', ''en'',..itp. Weźcie mi jakoś wyjaśnijcie, co po czym następuje, bo strasznie się w tym gubię. Merci d'avance ;)
Aha... i jeszcze jak siÄ™ przedstawia taka sytuacja w zdaniach rozkazujacych??
Aha.. i jeszcze dla utrudnienia załóżmy, że ten czasownik zwrotny jest w czasie złożonym (passé composé, passé recent..)
O, ja też się w tym gubię, więc byłoby fajnie, gdyby ktoś wytłumaczył. ^^

Ps. Też zdaję teraz w maju maturę z francuskiego. Na jakim poziomie zdajesz? Podstawa, czy rozszerzenie? Jak Ci poszły próbne matury?
Podajcie swoje maile to wyślę Wam zeskanowaną tabelkę z kolejnością zaimków w zdaniu i w rozkazie.
Nie lepiej wrzucic na serwer i podac linka? Chyba, ze nie masz nic przeciwko wysylaniu tego samego pliku kilkudziesieciu osobom;D

http://www.filefactory.com/
[email]

z góry dziękuję. ;*
[email]
Również thnx ;)

Do marioon:
Maturę z francuskiego zdaję na poziomie podstawowym (gdybym się uczył tego jezyka od gimnazjum, pewnie zdawałbym go teraz na rozszerzonym, ale cóż..inaczej się życie potoczyło.. a szkoda) A próbną zdałem na równe 80%.
[email] bdę ogromnie wdięczna :)
To gratuluję wyniku. Też zdaję podstawę, bo tak jak ty uczę się dopiero od liceum i na dodatek miałam tylko po dwie godziny języka tygodniowo.. Masakra. Pierwszą próbną zdałam na 59% (wiem, porażka :p), druga zaś nie została u mnie w szkole przeprowadzona oficjalnie, ponieważ tylko ja zdaję francuski, więc nie miałam możliwości zrobienia zadań ze słuchu.. i ogólnie straciłam 4 punkty (w zadaniach z rozumienia tekstu czytanego i pisaniu). Pozdrawiam.
U mnie też, różnie z maturami próbnymi było. Jeśli chodzi o pisanie tekstów, to przeważnie robię błędy związane ze złym doborem rodzajnika, albo złym akcentem nad 'e'. Z gramatyką natomisat sobie jako tako radzę ;)
Czytanie mi również idzie bardzo dobrze, ale za to ze słuchem troszkę gorzej. Trzeba liczyć na szczęście. Nie wiem, chyba za krótko się uczę, ale dla mnie to wszystko co słyszę za bardzo się zlewa.. Może gdyby francuksiego było więcej w mediach (filmy, muzyka), jakoś szybciej bym się do niego przyzwycził ;)
O, ze słuchaniem też mam problem.. Jeszcze na dodatek na maturze dojdzie do tego wszystkiego stres i pewnie nic nie zaznaczę w arkuszu.. Co do gramatyki to również mylą mi się rodzajniki. Niby regułki znam, bo pani mnie z nich co jakiś czas pytała, ale z zastosowaniem tego w praktyce mam już problem, sama nie wiem czemu..
Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko zazdrościć tym, którzy uczą się francuskiego od gimnazjum. Mają ogromne szczęście.
Nie rozpaczam, bo tak czy siak, po maturze zamierzam kontynuować naukę tego pięknego języka ;P
Ja również. ;) Życzę powodzenia.
I nawzajem ;*
..i właśnie dlatego, że francuski (jako drugi język obcy) jest wprowadzadzany w większości przypadków dopiero w szkole ponadgimnazjalnej, jego poziom na maturze (R)jest taki, aby KAŻDY mógł ( przy odrobinie miłości i sympatycznej dawce pracy ,oczywiście) sobie spokojnie z nim poradzić

więc proszę nie wymyślać takich smutków;D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie