depuis stosujesz jak chcesz powiedzieć że coś jest od pewnego czasu
np. J'habite avec ma famille depuis trois ans.
a z des nie wiem nie jestem taki zaawansowany ^^
qui_pro_quo
20 cze 2010
a jest ktoś na tyle zaawansowany, żeby mi odpowiedzieć?
kruszek7
20 cze 2010
jeśli chodzi o depuis to używamy go w odniesieniu do miejsca bądź do czasu i znaczy on wtedy od jakiegos tam czasu tak jak wyżej już zaznaczono.
Jeżlei chodzi o des, to pełne znaczenie to : JAK TYLKO czyli Des mon arrivee, j'irai te voir
lafoi
20 cze 2010
ale wydaje mi sie ze ,to znaczy JAK TYLKO,a nie samo des...
kruszek7
20 cze 2010
ja spotkalam sie w mojej karierze z obiema wersjami, częściej faktycznie wystepuje ta z que i ona oznacza jak tylko, samo des jest ciężko przetłumaczyć , oznacza to począwszy od, od . Jakby nie było częściej używa sie depuis i nie dam sobie dwóch rąk uciąć ale można je stosować zamiennie chyba
www2
22 cze 2010
dès que = JAK TYLKO
ex. Dès que j'arrive, j'irai te voir.
dès + RZECZOWNIK = JAK TYLKO nastapi RZECZOWNIK
ex. Dès mon arrivée, j'irai te voir
garundkettw43
22 cze 2010
Trochę inna sprawa, ale w sumie podobna.
Nous marchons depuis midi.
depuis tyczy się czasu i miejsca, więc od południa (czas) czy od południa (na północ)?
Heastey
22 cze 2010
Nous marchons depuis midi. - idziemy od godziny 12
południe jako strona świata to le sud
Nie można stosować zamiennie dès/dès que/depuis, mają inne znaczenie.
Ale le Midi znaczy też południe Francji lub południe Europy. Nawet w jakiejś piosence było o spotkaniu "dans le Midi". Co nie zmienia faktu, że masz rację i Nous marchons depuis midi to idziemy od godziny 12.
aga 13
24 cze 2010
w tej piosence moglo chodzic o spotkaniu w poludnie ( o 12), bo południe Francji czy Europy to na pewno SUD DE FRANCE/D'EUROPE
MI -> poł
DI -> dnia
na tej samej zasadzie jest MINUIT
MI -> poł
NUIT -> noc
Heastey
26 cze 2010
Enka ma rację, midi może też oznaczać południe jako stronę świata. Ale z konstrukcji zdania wynika, że chodziło o godzinę :P
kategoria: Nauka języka francuskiego / forum: Pomoc językowa