UZGADNIANIE PRZYMIOTNIKÓW w j.francuskim.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie.
Prosze Was o pomoc w wytłumaczeniu mi zasady uzgadniania przymiotników, mam na myśli kwestię zdań z ubiorem, np:
J'porte UN pantalon bleu.
Il porte ___ survêtement[?] jaune en ___ botte beige[?].
I chodzi mi o to, że wiem, że do kolorów dodaje się jakieś końcówki, oraz te rodzajniki również się zmienia, tylko zupełnie nie mam pojęcia na jakie i na jakiej zasadzie się to odbywa.. Proszę o pomoc.
nie bardzo rozumiem co masz na myśli
może chodzi o ustalenie jakiego rodzaju jest dana część ubioru ?
jeżeli tak, to nie ma problemu -> najpierw ustalasz rodzaj, a później wpisujesz adekwatny ("męski", lub "żeński") kolor
np. survêtement jest rodzaju męskiego więc w puste miejsce wpisujemy UN (jak w przykładzie) natomiast jaune (żółty) jest zarówno w rodzaju żeńskim jak i męskim więc pozostaje bez zmian
zgodnie z tym: botte -> rodzaj żeński więc: une botte beige (forma koloru bez zmian)
Mam na myśli to, że właśnie ze względu na te rodzaje koloru raz się wpisuje le, raz les itp.. nie bardzo wiem na cyzm to polega
Przykłady:
bleu -> niebieski
bleue -> niebieska
jaune -> żółty/a
jaunes -> żółci/żółte (l.mn)
beige -> beżowy/a
vert -> zielony
verte -> zielona
blanc -> biały
blancs -> biali
blanch -> biała
itp.

więc w przypadku un survêtement jaune żeby uzgodnić rodzajnik musisz wiedzieć jakiego rodzaju są dresy
un zamienia się na le a une na les? i są jeszcze jakieś inne opcje?
Cytat: emesowa
Mam na myśli to, że właśnie ze względu na te rodzaje koloru raz się wpisuje le, raz les itp.. nie bardzo wiem na cyzm to polega

Kolor, tak jak i inne przymiotniki nalezy uzgodnic z liczba i rodzajem w stosunku do rzeczownika jaki on okresla. Tak jak w jezyku polskim, we francuskim rowniez obowiazjue zwiazek zgody.
A zatem aby wiedziec, jakiego rodzaju i w jakiej liczbie jest dane slowo (rzeczownik), nalezy zajrzec do slownika. Jak juz bedziesz znac rodzaj i liczbe, to pozostaje tylko wlasciwe odmienienie przymiotnika.
Najpopularniejsza koncowka tworzaca rodzaj zenski jest e, a liczbe mnoga s. Znajdziesz to w podreczniku w tabelce. A jak nie, to w slowniku.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka