Tryby warunkowe - mam nadzieje ze w koncu to pojełam...

Temat przeniesiony do archwium.
Sprawdzie prosze czy jest dobrze... a jeśli mimo wszystko jest źle i pomyliłam 2gi tryb z 3cim to powiedzcie mi kiedy mam rozróżnić że jest "coś niemożliwego" a "wyrażenie życzeń"....

1. Si la temperature descendait (descendre) a moins de 0'C, l'eau gelerait (geler). - uznałam że to 2gi tryb gdyż jest to chwilowo nie możliwe ale może byc w krótce i nie jest to rzecz niemożliwa w ogóle...

2. Si on chauffe (chauffer) de l'eau a 100'C, elle bouillira (bouillir) - uznałam ze to 1szy bo może się to już teraz stać, nie trzeba czekać aż będzie okazja...

3. Si le cours d'une monnaire baissait (baisser), les exportations augmenteraient (augmenter). - uznałam że to drugi tryb bo nie jest to niemożliwe w ogóle...

4. Si je pars (parti) a l'etranger, je prendrai (prendre) toujors l'assurance. - uznałam, że to jedynka bo może się to już za chwile stać...

5. S'ils sont (etre) en Freance actuellement, ils nous telephonerons (telephoner). - zrobiłam pierwszy tryb gdyż uznałam ze jest to prawdopodobne...

6. S'ils etait (etre) de mauvais humeur aujourd'hui je ne lui pas annoncerais (ne pas lui annoncer) la nouvelle.

7. Si un jour ou l'autre vous aviez (avoir) l'occasion de voir jacques, auriez dit-lui bonjour de moi. - i tu w końcu uznałam ze bedzie 3ci tryb, ale tez nie jestem pewna....

Proszę, pomóżcie mam ważny test w piątek i chciałabym to pojąć.....
podbijam, pomóżcie...
Moim zdaniem za duzo kombinujesz i komplikujesz sprawe.

Tryb 1 - ogolnie znane zjawiska, zasady:

Jesli temperatura spadnie ponizej zera, woda zamarznie/Jesli temperatura spada ponizej zera, woda zamarza

To jest ogolnie znane zjawisko w przyrodzie,ktore zawsze jest prawda, dlatego uzyjemy tu trybu 1. Tak samo jest w przypadku drugiego zdania. Woda podgrzana do 100% zacznie wrzec - nie ma innej mozliwosci, dlatego rowniez uzyjemy trybu 1.

2. Kolejne zastosowanie trybu I, to mowienie o rzeczach, ktore sie wydarza w przyszlosci, jesli zostanie spelniony dany warunek:

Jesli nie bedzie padac, pojedziemy nad morze.
Jesli spotkasz Piotra, pozdrow go ide mnie - czyli zdanie 7 to tez tryb 1
Jesli bedzie w zlym humorze, nie powiem mu o tym - zdanie 6 tryb I

3. Mowienie o swoich przyzwyczajeniach, ktore sa regularne:

Kiedy wyjezdzam za granice, zawsze wykupuje ubezpieczenie

Tryb 2

- gdybanie, ktore jest bardzo malo prawopodbne lub po prostu niemozliwe :

Gdybym byla bogata, kupiłam mercedesa.
Gdybym byla toba (na twoim miejscu), nie robilabym tego

Na razie to tyle. Sprobuj zrozumiec to po polsku, a potem napisz jeszcze raz zdania.

dziękuję Ci za pomoc, rozjaśniło mi to w głowie :-) <kwiatek>

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie