Inwersja w 3 osobie l.poj.

Temat przeniesiony do archwium.
Czy literkę "t" dodajemy zawsze w inwersji w 3 osobie liczby pojedynczej czy tylko w przypadku czasownika,który kończy się się na samogłoskę?

"Où va-t-il?" --> ta sytuacja jest jasna, jednak czasem czasownik kończy się na samogłoskę i co wtedy?

Jak wygląda sytuacja w inwersji kiedy podmiot występuje 2 razy?

1) Le dîner est prêt?
Le dîner est-il prêt? ou Le dîner est -t- il prêt?

2) Nathalie connaissait bien ton grand-père?
Nathalie connaissait -t-elle bien ton grand-père? (mam zaznaczone, że tak jest poprawnie)

3) Combien d'enfants est-ce que Maria veut adopter?
Combien d'enfants Maria veut- elle adopter?
edytowany przez mrowka88oneteu: 10 cze 2013
Cytat: mrowka88oneteu
"Où va-t-il?" --> ta sytuacja jest jasna, jednak czasem czasownik kończy się na samogłoskę i co wtedy?

na samogłoskę czyli na spółgłoskę? :-P

1) Le dîner est prêt?
Le dîner est-il prêt? ou Le dîner est -t- il prêt?

2) Nathalie connaissait bien ton grand-père?
Nathalie connaissait -t-elle bien ton grand-père? (mam zaznaczone, że tak jest poprawnie)

to nauczycielkę trzeba będzie za ucho chyba wytargać

3) Combien d'enfants est-ce que Maria veut adopter?
Combien d'enfants Maria veut- elle adopter?
Czyli rozumiem, że wersja "Sait-t-elle cuire?" też jest błędna?

Czyli istnieje tylko JEDNA, POPRAWNA zasada, która mówi, że dodajemy "t" tylko w przypadku gdy czasownik kończy się na samogłoskę:)?
edytowany przez mrowka88oneteu: 18 cze 2013
Dokładne zasady możesz znaleźć np. tutaj: http://grammaire.reverso.net/5_6_03_t_euphonique.shtml (już zdaje się dawałem gdzieś do tego link, ale niestety nie ma moderatorów na tym forum...)
Cytat: mrowka88oneteu
Czyli rozumiem, że wersja "Sait-t-elle cuire?" też jest błędna?

Owszem i w dodatku z dwóch powodów. Oprócz niepotrzebnego T, cuire jest nieodpowiednim czasownikiem w tym kontekście.

Un cuisinier tue sa femme et la fait cuire pendant quatre jours.

Il sait cuisiner, repasser ou passer l'aspirateur. Il a mis des repaires en braille sur toutes sortes d'ustensiles. Il reconnaît les gens à leur voix, au bruit de leur pas, ...

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia