studia w Paryżu

Temat przeniesiony do archwium.
czy ktoś z was ma zamiar zacząć studia we Francji (najlepiej w Paryżu) w najbliżyszym roku akademickim? prosze o kontakt: [email] gg-1307864
Ja studiuje w Nicei ( jestem na 1 roku psychologii)
Cześć! Ja się wybieram we wrześniu do Paryża, ale nie zaczynać studia tylko na semestralne stypendium (jestem na III roku psychologii). Napisz o co chodzi a może pomogę czy coś. :-)
chodzi oto, że bardzo intensywnie myśle o rozpoczęciu studiów we Francji, ostatnio dużo czytałem na ten temat i z moich wyliczeń wynika że mógłbym tam przeżyć bez większej pomocy rodziców(na którą zbytnio nie moge liczyć) więc pozostaje mi wybranie uniwersytetu(najlepiej troche słabszego) i znalezienie pracy, w Paryżu z pracą raczej nie byłoby problemu jednak tam są droższe mieszkania, a akademika mi nie przydzielą bo nie bede miał stypendium. Pozatym boje sie wyjechać samemu do obcego kraju a wiadomo ze we dwoje zawsze raźniej
jeżeli chodzi o mój francuski to jest średnio, ale jestem przekonany, że poradziłbym sobie
najlepsze byłyby studia ekonomiczne lub coś w tym stylu
jeśli ktoś ma jakieś wskazówki, rady lub doświadcznia, błagam o odpowiedź
jesli sie wybierasz do francji to zapomnij o paryzu tam jest nie tylko super drogo ale tez zeby znalezc mieszkanie trzeba sie niezle naszukac i
to przeciez nie jedyny region gdzie o prace latwo ( zalezy tez o jaka )
cześć, zajrzyj na stronke Wirtualnej Francji, a dokladnie na forum
http://www.wirtualnafrancja.com/forum/
tam się przewija mnóstwo ludzi, polaków, francuzów, francuzow polskiego pochodzenia, jest duzo studentów... możesz napisać o swoich planach i spytać o radę, napewno ktoś odpowie.

zresztą polecam tę strone wszystkim którzy są spragnieni kontaktu z żywym francuskim i z francuzami... sporo ciekawych tematow i sympatyczni ludzie...
pozdrawiam
Mag
Hej!
Ja wybieram sie w przyszłym roku do Toulouse.
Jakbyś miał zamiar tam studiować daj znać.
prosze odezwij sie na gg
Skonczylam studia w Paryzu w tamtym roku (nareszcie!!!). Studiowalam na Paris8 jezyki a potem DESS z tlumaczenia i informatyki na INALCO. Jesli chodzi o prace w prayzu, zalezy o jakiej pracy myslisz oraz czy zamierzasz ja deklarowac. Jesli chodzi o mieszkania to jest jeden wwielki koszmar! za male 10 m² juz sa ceny od 350 euros a jesli chcesz fajnego trezba myslec o 600 euros (a do tego dochodzi oczywiscie prad, telefon, trasnport itp..).
Od wstapienia Polski do Uni, studenci nie musza miec karty pobytu (staranie sie o karte pobytu jest skomplikowana procedura!!!) o ile nie pracuja legalnie. Studenci maja prawo pracowac legalnie do 18 godzin na tydzien, oczywiscie postarawszy sie wczesniej o pozwolenie na prace (straszne miejsce!)
Jesli chodzi o administracje we Francji (a konkretnie w Paryzu) nie mam najlepszych wspomnien.
Mozesz starac sie o akademik (mialam znajomego ktory mieszkal w akademiku) ale na pewno nie dostaniesz stypendia.
zajrze jutro na forum w razie gdybys mial jeszcze pytania:)
Pozdrawiam
PS zazdroszcze Bruxie, ze jest w Nicei - bardzo mi sie podobalo stare miasto....i bylo cieplo!
Mam znajoma w Tuluzie, podobniez mieszkania sa o wiele tansze niz w Paryzu ! a w tuluzie tez cieplo:)
tutaj u mnie troche inaczej praca max 20 h / tydz no i do 35 h przez wakacje i obowiazkowa karta pobytu ( no i aby ja dostac trzeba miec 150 roznych zaswiadczen )
PS w nicei super cieplo hi hi hi +20 stopni juz sie ludziska na plazy opalaja
w paryzu +20 na sloncu ale plazy jeszcze nie znalazlam...;)
zreszta wyprowadzam sie w kwietniu do Saint Etienne gdzie tez nie ma plazy ale przynajmniej mieszkania sa tansze (2 pokoje 50m² za 300 euros!!!! a w Paryzu za takie 2 pokoje trzeba juz 1200 wyciagnac...)
Coś mi się zdaje, że żebyś mógł tak po prostu zacząć studia we Francji to musisz mieć zdanego DALFa... jedynie chyba na filologie obce można mieć DELFa... pewności nie mam, ale tak wyczytałam na stronie Paris 7 na który się wybieram... Pozdroofki
źle Ci sie wydaje... a jak nie jesteś pewny to nie strasz ludzi ;-)
Pour tous ceux qui sont en terminale de lycée et qui veulent étudier en France, voici deux ou trois conseils.
Les demandes de dossiers d'admission pour l'année scolaire 2[tel]se font maintenant. Vous devez contacter les universités et les écoles assez rapidement (avant de connaître les résultats du bac)
Il en est de même pour les demandes de bourses et de logement pour l'enseignement supérieur (allez sur le site du CROUS et chercher DES : dossier social étudiant)
Voici les coordonnées pour Paris et sa région :
Service des Bourses et du logement
39,av. Georges Bernanos
1er étage
75005 Paris
Tél: 01.40.51.55.55
Fax : 01.40.51.55.56
Les demandes de bourses et logement par internet uniquement
[email]
Faites ces démarches assez rapidement car les services ferment fin avril 2005
C'est pas DES mais DSE
Jestem ciekawy jak sie podoba Nicea?Ja mam zamiar jechac tam w styczniu przyszlego roku na roczny kurs francuskiego:)A potem chcialbym zaczac studia najchetniej na Sorbonie.A jak sie ma uniwerek w Nicei?
poszukuję informacji na temat studiów publicznych w paryżu lub okolicach (zwłasza prawa). nie znam języka francuskiego, jedynie angielski. jeżeli ktoś dysponuje jakąś praktyczną wiedzą na ten temat i ma chęć mi pomóc bardzo proszę o kontakt (przydatne są nawet najdrobniejsze informacje); e-mail: [email] [gg] .
Witam!! Chciałam sie zapytać czy płaciłas za studia?? pozdrawiam pa
Zastanawiam się, czy isnieje możliwość nauki francuskiego w Paryżu za darmo (wątpię...) albo za jakąś rozsądną cenę (np. kursy dla studentów zagranicznych). Interesują mnie również informacje o studiachw Paryżu! Będę wdzięczna za wszelkie informacje! [email]
Bruxa odradzam ci Nicee.Fakt ze jest tam pieknie i cieplo ale to jest miasto emetytow!!!!!!!!
tylko w sezonie jest duzo mlodych ludzi ale to sa tylko turysci ktorzy przyjezdzaja na krotko
Witaj Bruxa.
Ja wybieram się do Nicei na tamtejszy Uniwersytet. Miałbym do Ciebie kilka pytań. Mógłbyś się ze mną skontaktować ?
Moje [gg]
mail: [email]

Byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam.
Bardzo chciłabym studiować w Paryżu lub we Francji. Chciałabym żebyś powiedział mi jak ci się udało studiować w nicei. Bardzo proszę o odpowiedź na e-maila: [email]
a ktos z was zna moze jakies szkoly dla tlumaczy w paryzu, ktore uwzgledniaja kombinacje ang-pol-niem/franc? Czy ciezko sie na nie dostac? ewentualnie, czy myslicie ze ciezko dostac sie na studia doktoranckie z zakresu filologii angielskiej?
tak sobie marze... ale nie wiem czy bedzie mnie na to kiedys stac finansowo:-)
czesc!!przeczytalam dzis twoja wypowiedz na temat studiow we francji.i mozesz ty bedziesz mogla mi udzielic kilka infiormacji. jestem studentka filologii romanskiej i za rok otrzymam dyplom licencjata i mysle o kontynuowaniu studiow na jakiesj uczelni we francji np na sorbonie.tylko nie wiem jakie sa kierunki zwioazane z moja dziedzina. bardzo mnie interesuja jakies tlumaczenia, na pewnie nie chce specjalnosci pedagogicznej.jak wyglada sprawa ze stypediami socjlanymi??za wszelkie info wielkie dzieki.pozdrawiam.
Wiem, że w Paryżu istnieje na pewno jedna szkoła prywatna kształcąca tłumaczy. rnna stronce więcej szczegółów http://www.isit.icp.fr/rnPoza tym na pewno na uniwersytetach oferujących LEA z języiem polskim np. jest możliwośc takich kombinacji, o jakich mówiasz.
Lady Monet, a co to jest to LEA? mozesz rozwinac skrot i wyjascic to i owo? bardzo mi na tym zalezy, dzieki:-)
LEA = langues étrangères appliquées

cos w stylu naszej lingwistyki stosowanej
Dokładnie, tylko że tu jednak dyplom jest lepiej zorganizowany. ;) Od razu zaczęliśmy od praktyki i tłumaczeń. Jest cieżko, ale warto.
devenir traducteur......

http://www.aprotrad.org/p_formations.htm

różne szkoły, różne kombinacje

a kursy francuskiego dla cudzoziemców za małe pieniądze też są - polecono mi skontaktować sie z croix rouge, poza tym są kursy municypalne,
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa