Skonczylam studia w Paryzu w tamtym roku (nareszcie!!!). Studiowalam na Paris8 jezyki a potem DESS z tlumaczenia i informatyki na INALCO. Jesli chodzi o prace w prayzu, zalezy o jakiej pracy myslisz oraz czy zamierzasz ja deklarowac. Jesli chodzi o mieszkania to jest jeden wwielki koszmar! za male 10 m² juz sa ceny od 350 euros a jesli chcesz fajnego trezba myslec o 600 euros (a do tego dochodzi oczywiscie prad, telefon, trasnport itp..).
Od wstapienia Polski do Uni, studenci nie musza miec karty pobytu (staranie sie o karte pobytu jest skomplikowana procedura!!!) o ile nie pracuja legalnie. Studenci maja prawo pracowac legalnie do 18 godzin na tydzien, oczywiscie postarawszy sie wczesniej o pozwolenie na prace (straszne miejsce!)
Jesli chodzi o administracje we Francji (a konkretnie w Paryzu) nie mam najlepszych wspomnien.
Mozesz starac sie o akademik (mialam znajomego ktory mieszkal w akademiku) ale na pewno nie dostaniesz stypendia.
zajrze jutro na forum w razie gdybys mial jeszcze pytania:)
Pozdrawiam
PS zazdroszcze Bruxie, ze jest w Nicei - bardzo mi sie podobalo stare miasto....i bylo cieplo!
Mam znajoma w Tuluzie, podobniez mieszkania sa o wiele tansze niz w Paryzu ! a w tuluzie tez cieplo:)