Drugi język na filologii

Temat przeniesiony do archwium.
czesc Wszystkim!

za kilka dni rozpoczynam studia - romanistykę. Jako drugi język wybrałam sobie hiszpanski. Ciekawa jestem na jakim poziomie jest nauczany drugi język na Uczelniach. ja bedę studiowała na UJ , ale chetnie poznam opinie studentów innych uczelni. Jedna z koleżanek powiedziała mi, nauka drugiego języka na filologiach przebiega powoli i nie przywiązuje się do niej zbytniej wagi:-(
Heja!Ja taz zaczynam romańską,ale na UMK.My mamy angielski obowiązkowo i drugi język romański do wyboru(hiszpański, włoski,portugalski).Oczwiście wybieram hiszpański.Co do angola nie mam pojęcia jaki jest poziom,ale podobno z tych romańskich bedziemy przygotowywani do certyfikatu.Okaże sie w praniu.Pozdrawiam.
przygotowywani do certyfikatu? pierwsze słyszę, choc może to i prawda. a 2 j. romański macie w planie już od 1 roku?
Durgi język romański był na UJ poważnie traktowany - 6 godz. tygodniowo, gramatyka dogłębnie, konwersacje i słownictwo z nativem. Robiłam włoski - dogaduję się w tym języku bez problemu po 3 latach nauki. Potem można jeszcze nadobowiązkowo chodzić kolejne dwa lata.
Chodziłam też na portugalski - a co. Zajęcia tylko z nativami - miałam szczęście. Poznałam różnicę między wersją brazylijską a portugalską.
Drugi romański mamy od II roku do końca I semestru na 5 roku po 4 godzinki w tygodniu.Pozdro!
Drugi romański mamy od II roku do końca I semestru na 5 roku po 4 godzinki w tygodniu.Pozdro!
u nas (UMK) jest traktowany średnio poważnie. Ja wybrałem portugalski (grupa liczy od 5 do 9 osób w porywach:), ale na nadmiar nauki narzekać nie mogę - dr.P. zapowiedział, że przyciśnie nas od tego roku. i dobrze, bo dotychczas tempo było dość średnie :)
Serdecznie witam koleżanke z uczelnii.....no cóż muszę Cie rozczarować ale drugi język na UJ-cie jest baaardzo ale to baaardzo poważnie traktowany.....jeżeli lektorat z drugiego języka jest traktowany luzacko to nie na kierunkach filologicznych a juz na pewno nie na romanistyce.Do rozpoczecia nauki hiszpańskiego masz jeszcze cały jeden semestr więc nie ma sie co tym teraz zajmować radziłabym się najpierw skupić na literaturze francuskiej (radze czytać lektury)...zreszta sama sie przekonasz. Aha jeszcze jedna rada jezeli bedzie was za dużo w grupie to prawdopodobnie dołączą was do italianistow i calej reszty co oznacza ze bedziecie prawdopodobnie mili innego prowadzacego.....moja rada w zwiazku z tym ejst taka - przepisz sie na drugim roku do grupy z romanistami. Jezeli interesuja Cie jeszcze jakies informacje to podaje moj numer [gg] . pozdrawiam i bonne chance.
lektoraty na UJ-cie sa ok! trzeba sie tylko przylozyc do nauki i postep bedzie gwarantowany.
a powiedzcie mi ciężko było się dostać na romanistyke?? najbardziej interesuje mnie dostanie sie na UJ...
a nie wiecie jaki drugi jezyka jest w NKJO w warszawie ? Czy jest on bardzo powaznie traktowany
Nie wiem jaki poziom jest na lektoracie z portugalskiego na UMK,Marrcin wie lepiej skoro uczęszcza na niego,,ale jeżeli chodzi o hiszpański to poziom jest b.wysoki,nawet czasami p.Ilska za szybko leci z materiałem jak dla mnie.To jest prawda,ze po 3 lub 4 roku zdaje się certyfikat chyba intermedio,a jeżeli chodzi o włoski to też nie mam pojecia...Pozdrawiam
czesc! poszkuje absolwentów romanistyki w Gdańsku... ja dopiero zaczynam i chciałabym pogadać o podrecznikach itp. ;) zostawiam maila : [email] ...
pozdrawiam :)
skoro tak sie wypowiadamy o drugim jezyku to ja powiem jak jest na umcsie:) Jestem dopiero po 1 roku, mielismy 4h w tygodniu, w tym 1/2 semestru z nativem. Bylam na lektoracie wloskim. na umcs-ie drugi jezyk jest raczej traktowany po macoszemu, ale to nei regula, zalezy od wykladowcy.W pierwszym semestrze mielismy ze swietna kobieta, mgr Szantyka, mloda energiczna, naprawde wymagala, zachecala i uczyla. Pol 2 semestru mielismy natomiast ze stara krowa... i tu moze bez nazwisk;) przy ktorej stanelismy w miejscu w zasadzie; polowy zajec nie bylo a na drugiej polowie byla farsa. druga polowe drugiego semestru mielismy natomiast ze Stefanem, sympatycznym Wlochem z ktorym troche sie zblizylismy do kultury wloskiej no i pokonwersowalismy po wlosku. Moje ogolne wrazenie jest takie ze jezeli ktos che naprawde nauczyc sie drugiego jezyka musi wkladac sporo pracy wlasnej i nie olewac...
hej a mozesz mi powiedziec czy na umcsie na romanistyce jest angielski?
nie ma angielskiego, są tylko romańskie do wyboru. Dla naszego rocznika do wyboru był włoski i portugalski. Czasem mozna wybrac jeszcze hiszpański, zalezy czy sa wykladowcy. Nie wiem jak jest w tym roku.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Egzaminy